Ръководителят нa Rheinmetall: Западът няма да плаща вечно сметките на Украйна

0
158

©

Западът не беше готов за военни операции с традиционни оръжия, казва Армин Папергер, ръководител на отбранителния концерн Rheinmetall, в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung. Те вярваха, че изходът от битките в Украйна може да бъде предрешен с помощта на системи за електронно потискане, кибератаки и прецизни въздушни удари. Дори в Съединените щати и Европа смятаха, че ядрената сила като цяло не е в състояние да провежда военни операции, използвайки традиционни оръжия. “Но всичко това се оказа погрешно“, подчертава той.

Следователно в момента конвенционалните оръжия играят решаваща роля, обясни Папергер и добави, че “артилерията в Германия наскоро изобщо бе отменена”. А дискусията за необходимостта от въоръжаване на германската армия възникна след анексията на Крим от Русия. Но малко беше направено, защото Бундесверът просто нямаше достатъчно пари не само за военно оборудване, но дори и за боеприпаси. Да, и може да възникнат определени трудности с покупката, тъй като първоначалните запаси от оръжия бяха изключително оскъдни.

“В момента складовете в цяла Европа са празни. Сега сме в състояние да попълним боеприпасите на Украйна. Артилерията се нуждае от 1 до 1,2 милиона снаряда годишно. Rheinmetall ще произведе 600 000 от тях през следващата година. Водим преговори за още 130 000. Подобно е положението и с танковите боеприпаси – поне седем години ще ни трябват, за да напълним складовете. Какво ще се случи след това, никой не знае”, обясни Папергер.

Той също така посочи планове за стартиране на центрове за поддръжка в Украйна. Според него това ще се случи този месец: “Първите 12 украински работници вече са завършили обучението си в Германия, сега ще дойдат още 12“. Ръководителят на Rheinmetall също обяви планове за производство на танкове директно в Украйна: “Това може да стане бързо, има много добре оборудвани заводи за танкове, останали от съветско време. Ще ги вземем под наем и след това ще произвеждаме оборудване по стандартите на НАТО на една или две поточни линии. Искаме да го направим точно там, защото един ден Украйна трябва да стане независима в областта на производството на оръжие. Западът няма да може вечно да плаща всичките й сметки. Президентът Зеленски споделя това мнение“.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник