Русия обвини американски гражданин в шпионаж

0
180

©

Русия повдигна обвинения срещу американски гражданин в шпионаж, предадоха държавните информационни агенции, засилвайки натиска върху администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, която се опитваше да намери начин да върне няколко задържани граждани обратно у дома от Русия, предава Reuters.

Руските информационни агенции РИА и ТАСС съобщиха, че съдът в Лефортово в Москва е оставил Джийн Спектор в предварителен арест по подозрение в шпионаж, което се наказва с присъда от 10 до 20 години затвор.

“Съдът удовлетвори искането на следствието за задържане на гражданина на САЩ Спектор по обвинение по чл. 276 (шпионаж) от Наказателния кодекс на Руската федерация“.

Информационните агенции не съобщават подробности за новите обвинения, но уточняват, че съдебното заседание е протекло при закрити вратa, тъй като материалите по делото са класифицирани.

Спектор вече излежава присъда от 3,5 години затвор, след като се призна за виновен за участието си в подкупването на помощник на бившия руски вицепремиер Аркадий Дворкович, според информационните агенции.

Спектър е роден в днешния Санкт Петербург и след това се премества в Съединените щати. Преди ареста си през 2021 г. той е бил председател на борда на “Медполимерпром груп“, компания, специализирана в лекарства за лечение на рак.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник