Режисьорският дебют на Дев Пател “Мънкимен”, едва не катастрофира по време на пандемията

0
66


Индиецът чупи ръка, осветител умира по време на снимките, Netflix отказва филма

На 5 април по кината в България тръгна “Мънкимен” – режисьорският дебют на британския индиец Дев Пател, познат ни от филма, носител на “Оскар” през 2009 г., “Беднякът милионер”. 

34-годишният актьор и продуцент, а вече и режисьор, сам изпълнява главната роля в “Мънкимен” на сервитьор в съмнително заведение в индийския мегаполис Ятана – частен затворен клуб, където богатите мъже си поръчват наркотици и момичета. Но другата му работа е да участва в уредени ММА мачове, където го наемат, за да пада, когато трябва. Там той излиза с маймунска маска.

Когато бил дете, неговата майка му разказвала легендата за Хануман – бога маймуна, който спасява хората от беди и зли духове. Но докато е съвсем малък, я убиват пред очите на сина ѝ, а във филма порасналото хлапе преследва шефа на полицията в Ятана (Сикандар Кхер), който е виновен за смъртта ѝ. 

След “Беднякът милионер”, който му донесе световна слава, Дев Пател си спечели репутацията главно на комедиен актьор, който е партньор на основния герой, или готин пич от Индия в поддържаща роля. По-интересни роли му предлагаха само режисьори от т.нар. независимо кино (ако не смятаме Нийл Бломкамп, заснел “Роботът на име Чапи”) – през 2016 г. игра във филма на Харт Дейвид “Лъв”, а през 2021-а – в “Легендата за Зеления рицар” на Дейвид Лоури. 

При това парадоксалното е, че Дев Пател винаги е бил фен на екшъните и е мечтаел някога да се снима във филм от рода на “Джон Уик”, но никой не му предлагал. Освен това е искал да заснеме нещо за времето, когато е бил 14-годишен.

И след като още като дете е бил запознат с легендата за бога маймуна Хануман от древноиндийския епос “Рамаяна” – там маймуните помагат на главния герой да спаси любимата си, в началото на миналото десетилетие започва да мисли как да направи от този популярен фолклорен сюжет съвременен екшън.

Така се появява идеята за “Мънкимен” – не само класически екшън, но и авторски коментар върху съвременните индийски проблеми, които имат своите корени в древността.

Пател пише сценария заедно с Джон Коли и индиеца Пол Ангунавела. Няколко години актьорът предлага проекта на различни киностудии, докато най-накрая след почти десет години от него се заинтересува калифорнийската Thunder Road Films. На дебютиращия като режисьор въпреки звездната му актьорска популярност отделят много скромен бюджет – само около 9 млн. долара. Снимките трябва да започнат в Индия през 2020 г., но тъкмо тогава избухва пандемията. 

“Филмът практически умря”, пише тогава Пател в Редит, докато общува с фенове. Заради ковида проектът остава без оператор и директор на продукция, които се отказват от снимките. Няколко месеца преди снимките Дев буквално се моли на финансовия директор да не закрива продукцията. Местят снимките от Индия на остров Батам в Индонезия, а екипът, наброяващ около 500 човека, е настанен в празен хотел, който на практика е “ковиден балон”. Намират и кой да смени напусналите – оператор става Шарън Мейър.

Пак в Reddit режисьорът разказва, че заради ковидните ограничения не е можел да наеме статисти, поради което във филма участват “практически всички шивачи, осветители и дори счетоводителят”. Няма възможност за смяна или ремонт на техниката. “На моменти буквално снимахме с моя мобилен телефон или на камера GoPro. А когато ни се счупи кранът, просто завързахме камерата на едно въже и я люлеехме над тълпата, след което операторите я развързваха и тичаха между хората, без да престават да снимат”, откровеничи индиецът.

Освен ковида процесът е затруднен и от ограничения бюджет. Според Пател един от продуцентите плащал от личната си кредитна карта някои разходи, особено тези за еднократна употреба – например столовете, върху които героите ефектно падат по време на сбиванията. След всяка каскада участниците събирали парчетата, залепвали ги, за да са на линия за следващия дубъл.

Две седмици преди началото на снимките Пател чупи пръст на крака, а в първия ден, докато снима екшън сцена, пука кост на китката. Заедно с продуцентите решават да не разказват на екипа. “Ако ме няма, филмът си отива”, обяснява решението си актьорът. Вечерта по неговите думи ръката му прилича на слонски крак.

Организират му полет с частен самолет от Батам до столицата на Индонезия Джакарта. В болницата лекарите му слагат пирон в костта и го съветват да не напряга тази ръка, иначе последстваята може да са фатални за китката. Веднага след завръщането си Пател снима екшън сцена, която включва падане от прозореца. Благополучно. За капак от инфаркт умира един от осветителите.

После идват проблемите с Netflix, където всъщност трябва да се излъчва филмът. Режисьорът включва критики към политическия режим в Индия заради подкрепата на крайнодясната идеология хиндутва, тоест хиндуистки национализъм. В образа на главния злодей мнозина разпознават главния министър на щата Утар-Прадеш Йога Адитанятха, който я подкрепя.

Точно по това време Netflix губи здраво битката с Amazon за индийския пазар и отказва да пусне филма, за да няма политически проблеми. Положението спасява продуцентът Джордън Пийл, който го гледа на кинофестивала в Торонто и веднага схваща, че той трябва да се пусне на голям екран. И прибира 10 млн. долара само през първия уикенд.





Източник 24часа