Пред НДТ – директорът на СУ „Любен Каравелов“ – Светла ИВАНОВА

– Г-жо Иванова, ако изключим стреса, на който сте подложени от проекто-плана за прием след 7 клас, който де факто превръща управляваното от Вас училище в основно, имате ли обяснение за подобен подход от страна на РУО?

– Разбира се, че нямам. Защото, когато говорим за образование – и то за качествено образование, влияние оказват много фактори. Да започнем първо с държавните образователни стандарти, с европейската рамка, съобразявайки се с желанията на децата и родителите, с тяхната реализация след завършването на средно и висше образование, с добиването им на умения за бъдеща професионална реализация. Знанията, които изграждаме, са благодарение на един колективен труд от учители-професионалисти с доказан опит, родители, образователни институции и общественици.

Усилията на всички тези хора са обединени от една цел – да предоставим най-доброто на децата на град Добрич. Образователните институции, които представляваме, осигуряват това от години. Ако разсъждаваме от страна на бизнеса, когато една фирма, в случая училище, предоставя качествен продукт, който се цени на пазара и има добавена стойност, не може с лека ръка този образователен продукт да се пренебрегне и да се насочи в сектори, които на този етап са непечеливши.

Тоест – откъдето и да се опитвам да разсъждавам без емоции, не виждам логика да се закрие единствената паралелка 8 клас в нашето училище…

– А какво бихте изтъкнала като аргумент, че именно в СУ „Любен Каравелов“ трябва да продължи гимназиалното образование?

– В последните 8 години СУ „Л. Каравелов“ е най-силно развиващото се училище в област Добрич. В последните години разрешеният ни план-прием от 1 паралелка се осъществява на 100 процента. Ние нямаме дофинансиране за маломерни паралелки в гимназиален етап. В училището е изграден един от най-големите СТЕМ центрове за дигитални създатели, с разрешение на Общински съвет на град Добрич, при спечелване на проекта да се извършват строително-монтажни дейности. Проектът има устойчивост 10 години. Той обхваща прогимназиален и гимназиален етап. Ние – като изпълнител на този проект, трябва да осигурим тази устойчивост, която, имайки предвид ограничението на държавния план-прием за 2024-25 година, няма как да се осъществи.

Ако трябва да говорим за успехите на училището в областта на иновациите, училището от 2018 година е иновативно, има създадени клубове по роботика, клубове за създаване на учебно съдържание с добавена и виртуална реалност. Нашите възпитаници имат и наистина сериозни постижения – през 2022 година спечелиха второ място в Националната олимпиада по информационни технологии в България с разработката си „Умен пчелен кошер“. През 2023 година нашите ученици са национални лауреати в Националната олимпиада по информационни технологии, в категории: „Голяма база данни“, с разработката „Умно кошче за боклук“.

Училището от миналата година е член на ИКТ клъстър – Варна, където беше прието след представяне на постиженията и успехите в областта на информационните технологии. В последните 2 години училището участва в изложения, организирани от Професионалната асоциацията по роботика, автоматизация и иновации в град София, където учениците представят разработките си и печелят уважението за положения труд и много награди.

– Как ще отстоявате своята истина в този огромен спор, който вече от седмица тресе Добрич?

– В подкрепа на профилираната паралелка по софтуерни и хардуерни науки в училището родителите на настоящите ученици, бивши възпитаници, бивши и настоящи колеги, заедно с цялата общественост от квартал „Балик“, организираха и продължават да събират подписи в защита на съществуването на паралелката. Защото не може един голям квартал да остане без средно училище, лишавайки родителите и учениците да получат качествено образование. И да не забравяме, че в последните 3 години точно в тази паралелка осъществяваме прием на ученици и от други училища и населени места. Като за учебната 2023-24 година имаме 15 ученици от други учебни заведения, което доказва, че учениците и родителите не само от квартал „Балик“, а от града имат нужда и потребност да има прием в гимназиален етап.

– Какви са очакванията Ви за изход от кризата?

– Разчитам разумът да надделее. Българинът през вековете е държал детето му да бъде образовано, да успее, да се реализира и да намери своя път в живота. И ако не подходим с разум и аргументи в защита на училищата в град Добрич, ние исконно лишаваме родителя да осигури правото на избор на детето си.