Регионалното управление по образованието в Добрич ще включи в план-приема за следващата година всички заявени от училищата паралелки

0
145

Преди утрешното заседание на Областната комисия по заетостта, Регионалното управление по образованието Добрич (РУО) ще включи в план-приема за следващата година всички заявени от училищата паралелки. Това стана ясно днес по време на съвместна пресконференция на кмета на Добрич Йордан Йорданов, председателя на общинския съвет Красимир Николов и началника на РУО Светлана Василева.

Предвид породилото се обществено напрежение и това, че все още не е осмислена идеята, че трябва да се развива професионалното образование и гимназиите, ще се съобразим и ще направим предложение, което да отговаря на исканията на обществеността. Тяхното желание е да има конкуренция, училищата да са на пазарен принцип. Предложението ни ще е свързано с това всяко училище да осъществи прием, както е планирано, и след първо и трето класиране да отпаднат паралелки, които не успеят да събера необходимия брой ученици. Това коментира началникът на РУО Светлана Василева. Тя допълни, че това означава да бъдат включени в план-приема всички предложени паралелки от учебните заведения.

Тя отправи и апел към Общината, Общинския съвет, училищата и обществеността този дебат, който се води през последните дни, да започне много по-рано през следващата година. „Благодарна съм, че моето предложение предизвика това, което трябваше да се случи преди 20 години“, завърши Светлана Василева.

Кметът Йордан Йорданов каза, че през последната седмица са се случили много нелицеприятни ситуации. „Диалогът беше подложен на изключително голям терор, защото беше даден ход на емоциите, а не на дебата и диалога“, каза още кметът. Той пое ангажимент Общината да инициира дискусия, за да може този разговор да продължи, след като бъде направен план-приемът.  “Ще бъде важно след този прием да седнем и отново да направим анализа, за да можем да направим реформа. На всички ни е ясно, че реформа ще има, като никой не казва, че ще е такава, но тя ще се случи в следващите месеци и години. Трябва да я завършим заедно. Ще бъде трудно, но в крайна сметка трябва да осигурим добро образование и конкурентна среда”, завърши Йордан Йорданов.

На срещата присъстваха заместник-кметът по „Хуманитарни дейности“ Владимир Трендафилов и общинският съветник от „Възраждане“ Георги Джендов.

Припомняме, че  предложението на РУО – Добрич бе в три средни училища в града да бъде направен нулев прием след седми клас през следващата учебна година, а през 2028/2029 година те да бъдат преструктурирани в основни. Това предизвика недоволство както на директорите и учителите на учебните заведения, така и на учениците и родителите. Те организираха протести в подкрепа на образователните институти. Протест в защита на професионалното образование имаше и от представители на професионалните гимназии в Добрич. Бяха проведени и срещи при Областният управител Йорданка Костадинова, както и дискусия с всички директори на учебни заведения, инициирана от председателя на Общински съвет – Добрич Красимир Николов.

Предстои утре да заседава Областната комисия по заетост, която трябва да приеме или отхвърли новото предложение.