Робоклуб “Хелиос” с отличия от Националното състезанието „Роботика за България“

0
308

В София се проведе най-големият фестивал по роботика Националното състезанието „Роботика за България“. Това събитие беше най-очакваният момент от годишната програма на инициативата „Роботика за България“ за всички отбори-финалисти, които премериха сили помежду си.

Фестивалът беше домакин на 36 отбора от 20 училища и 14 града от цялата страна. Всички отбори са съставени от младежи между 10 и 16 годишна възраст.

Близо 200 състезатели, водени от своите 43 ментори,  се вклюиха във фестивала. Финалистите бяха предварително селектирани измежду всички отбори, предали заданията си във виртуалния етап на програмата от януари до май.

Робоклуб “Хелиос” към СУ “Л. Каравелов”  Добрич спечели две първи и едно второ място .

Тимът от Добрич, воден от ментора си Мартин Петров, завоюва първо място в категория “Робо игра”, първо място в категория “Изследователски проект” и второ място  в състезание с роботи. За първи път Каравеловци вземат участие в това национално състезание и се представиха достойно като програмираха роботи, базирани на микроконтролер „Ардуино“. В отбора на СУ „Любен Каравелов“ участват ученици от гимназиален етап – 8, 9 и 11 клас.

Призовите места на отбора на СУ „Любен Каравелов“ в състезанието “Роботика за България” са достоен финал на изключително успешната за учениците учебна година.

Обучението по роботика в училището започва още от първи клас и се надгражда през всички години като на учениците се осигурява модерна и високотехнологична среда