• За последен път подобно небесно явление се е случило на 29 март 2006 г. Наближаващото затъмнение вече е започнало да се отразява на хората.

Ретроградният Меркурий се превърна в наш постоянен спътник, задавайки тона на живота за дълго време. На 8 април пълно слънчево затъмнение ще нахлуе в небесните дела. Това небесно явление обикновено се случва два пъти годишно, но най-често затъмнението е само частично. Но последният път, когато пълната фаза беше на 29 март 2006 г.

Въздействието на сегашното затъмнение върху живота ни ще бъде подобно, както можете отчасти да си представите, като си спомните какво направихте в края на март преди 18 години.

Слънчевото затъмнение на 8 април принадлежи към серията Saros 8N. Затъмнението започва в 19:38 московско време, достига пик в 21:18 и завършва в 22:55 московско време.

Астрологът Лилия Любимова ни разказа какво да очакваме от небесното събитие и какво влияние ще има върху живота ни.

Всяка година преживяваме две слънчеви и две лунни затъмнения, така че експертът съветва да не драматизирате този път, въпреки че все пак трябва да обърнете внимание на този процес.

„Този ​​път затъмнението ще се случи по време на ретроградната фаза на Меркурий. Този период има особено силно влияние върху всички наши начинания, така че не е необходимо да започвате нови неща. Нито в деня на затъмнението, нито през периода на аурата на затъмнението – 3 дни преди и след – те ще бъдат успешни. Така че трудното време започна още на 5 април и ще продължи до 11 април“, казва астрологът пред Woman.ru.

Слънчевото затъмнение, за разлика от лунното, е свързано с външни фактори, които влияят на живота ни. През следващия месец от момента на затъмнението ще се случат интересни неща: „ненужните“ хора, отношенията с които са били трудни или почти приключили, може да изчезнат, кавгите и раздялата ще започнат да се случват по-често. Но ако някой си тръгне, тогава не се разстройвайте, тази връзка е надживяла целта си.

Фазата Сарос също е интересна, защото през този период по-често, отколкото в други, се появяват проблясъци на гениални идеи и идват прозрения. Важно е да ги отбележите и запишете, но да ги приложите едва след 11 април, когато влиянието ще отслабне.

Затъмнението на 8 април ще бъде свързано с лична инициатива и творчество, но всичко, свързано с взаимоотношенията и взаимодействието с други хора, е застрашено. Има големи рискове от раздяла, кавги, кавги. Наблюдавайте се; изблици на гняв, безпричинна ярост и промени в настроението ще станат постоянни спътници тези дни.

„Опитайте се да се предпазите, успокояващите и разсейващи ритуали ще свършат работа. Всеки има свой собствен: вана със сол, вечерни разходки, любим чай, четене, умерена физическа активност. Гледайте себе си, а не другите, това ще ви позволи да избегнете много остри и конфликтни ситуации“, казва Лилия.

Не планирайте нови срещи и преговори на 8 април; по-добре е да преместите всички планове за други дати. Пътуванията също няма да бъдат успешни.

„По-добре е да пренасрочите планираните инвазивни събития (посещения при зъболекар, козметик и т.н.) за друга дата. Идеалното време е след 11 април, когато излизаме от труден времеви период. Междувременно ретрограден Меркурий ни вкарва в ступор, забрава и закъснения. Погрижете се за себе си и не забравяйте, че сме преживели много коридори на затъмненията и това не е последното“, заключи астрологът.

https://www.woman.ru/

Пълното слънчево затъмнение, което се очаква тази година, ще е на 8 април около обяд и ще може да бъде видяно в Съединените американски щати, Мексико и Канада. За да наблюдават явлението, учени от България ще пътуват до тези места. Те не само ще наблюдават затъмнението, но ще видят и какво се случва по време на явлението в природата и реакциите на животните. Учените ще фотографират и самото затъмнение, след това ще обменят данни с учени от други страни и ще поместят информация в научни публикации. Групата учени, която се организира от астронома Ганчо Ганчев, ще наблюдава явлението от щата Тексас, предаде БНР.

Тъй като ивицата на самото затъмнение е много тънка – тя е няколко десетки километра, за да се види пълната фаза, учените трябва да бъдат точно в тази ивица и в точния момент по часове, обяснява Ганчев за организацията на предстоящото пътуване на учените до Съединените американски щати. Тъй като Орбитата на Луната е леко под ъгъл около 5 градуса, в сравнение с равнината Земя, Слънце и Луна, затова няма слънчеви и лунни затъмнения всеки месец, обяснява още Ганчо Ганчев. Прави впечатление и друго, че тези събития се случват на по-далечни и екзотични места като в района на Южна Америка, Австралия и по-рядко в България.

В зависимост от слънчевия цикъл, който е 11 години, слънчевата корона е с различна форма и активност, като в момента е в слънчев максимум. Учените очакват още да има слънчеви петна и изригвания, които също да се видят по време на Затъмнението.

Тази година явлението ще се наблюдава около 4 и половина минути в националната му фаза, някъде в Мексико.

Общо четири затъмнения ще се случат през 2024 г. Две от тях ще бъдат слънчеви – пълно на 8 април и пръстеновидно на 2 октомври. Останалите две ще бъдат лунни – от полусянката на Земята на 25 март и частично с малка фаза на 18 септември. От България ще може да се наблюдава второто лунно затъмнение – това на 18 септември, съобщи за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра “Астрономия” при СУ “СВ. Климент Охридски”.

https://dariknews.bg