Астрономически календар за 2021 година

Пролетно равноденствие – 20 март в 12 часа 37 минути. 
Лятно слънцестоене – 21 юни в 6 часа 32 минути. 
Есенно равноденствие – 22 септември в 22 часа 21 минути. 
Зимно слънцестоене – 21 декември в 18 часа 59 минути. 
Земя в перихелия – 2 януари в 16 часа 51 минути – 0,983 AU 
Aphelion Earth – 6 юли в 01:27 ч. – 1,017 AU

Меркурий може да се види вечерта, в продължение на няколко дни, близо до датите на вечерното удължаване – 23 януари и 17 май, както и сутрин, близо до датите на сутрешното удължаване – 4 юли и 25 октомври.

Венера през януари и февруари е видима сутрин точно преди изгрева. На 26 март ще има връзка, а през април ще се появи вечерта. Продължителността на видимостта ще се увеличи до края на октомври и след това ще намалее до новата година. През декември са интересни наблюденията на полумесеца на Венера през телескоп и бинокли.

Марс. През януари, февруари, във вечерното небе Марс ще завърши великолепното си представяне, което започна миналата есен. Видимостта на блясъка и вечерта ще намалее. Планетата постепенно се превръща в обект, който прилича на обикновена, а не най-ярката звезда. През юни Марс ще се приближи достатъчно близо до Слънцето, така че видимостта му на практика ще приключи. Съединението ще дойде на 8 октомври, а през декември ще се появи сутринта, ниско над хоризонта, под формата на неясна звезда.

Юпитер. След конюнкцията, която се случва на 29 януари, планетата ще започне да се появява на фона на зората, след това ще се издига все по-рано и до конфронтацията на 20 август ще стане видима през цялата нощ. Това ще бъде последвано от вечерна видимост, която ще намалее към края на годината.

Сатурн ще бъде близо до Юпитер, така че условията за видимост са същите. Връзка – 24 януари, опозиция – 2 август.

Планетарни съединения (<1 °)

6 февруари – Венера и Сатурн,
11 февруари – Венера и Юпитер,
5 март – Меркурий и Юпитер,
29 май – Меркурий и Венера,
13 юли – Венера и Марс,
19 август – Меркурий и Марс,
10 Ноември – Меркурий и Марс.

Покритие на планетите от Луната

17 април – Марс,
12 май – Венера,
3 ноември – Меркурий,
8 ноември – Венера,
3 декември – Марс,
4 декември – Меркурий,
31 декември – Марс.

Затъмнения

На 26 май ще настъпи пълно лунно затъмнение. Цялото затъмнение ще се види от жители на Австралия, Нова Зеландия и Океания.

На 10 юни ще настъпи пръстеновидно слънчево затъмнение . Частични фази на затъмнението ще бъдат видими практически на цялата територия на Русия, с изключение на малка част от южната част на Русия, както и Приморие, Сахалин и Камчатка. Ивицата на пръстеновидната фаза ще премине през Канада, Гренландия, Северния ледовит океан, ще премине през Северния полюс и след това по североизточната част на Русия. Продължителността на пръстеновидната фаза в максимума на явлението ще достигне 3 минути 51 секунди при фаза от 0,943.

На 19 ноември ще настъпи частично лунно затъмнение .  Максималната фаза на затъмнението: 0,974 (почти пълно затъмнение) ще могат да наблюдават жителите на Чукотка и Камчатка, както и Северна Америка.

На 4 декември ще настъпи пълно слънчево затъмнение . Пълната фазова ивица ще премине през Тихия и Атлантическия океан, както и Антарктида.

Комети

През 2021 г. не се очакват известни комети по-ярки от 9 м. Възможно е обаче откриването на нови комети или увеличаване на яркостта на очакваните комети над изчислената.

http://planetarium-nn.ru

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  16. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  17. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА