Проф. Уилям Кавана ще изнесе публична лекция в Националния археологически институт с музей

0
64


„Микенци и спартанци“ е темата на публичната лекция, която проф. д-р Уилям Кавана от университета в Нотингам ще изнесе в Националния археологически институт с музей, съобщават организаторите.

Той ще запознае аудиторията с последните достижения в проучването на Микенската и Спартанска култури в древния Пелопонес. Събитието ще бъде на английски език и е част от поредицата „Академичен семинар на НАИМ“. 

„Впечатляващите открития в Лакония през последните 30 години, включващи серия от важни изследвания и проучени обекти, позволяват достигането на нови изводи, относно същността на микенската държава (или държави) в тази област и разликите между тях и ранна Спарта. В този ред на мисли, е възможно да се направи сравнение между определени аспекти от живота в Микенска Лакония и по-късната Спарта, въпреки разделящата ги хронологична бариера, така както биха могли да бъдат съпоставени например Спарта от V в. пр. Хр. със Спарта от II в. сл. Хр. В продължение на тези близо 700 години настъпващите в града промени му придават един много различен облик. По същия начин, сравняването на Микенска и Архаична Лакония може да доведе до полезни заключения в тяхното изучаване. В лекцията ще бъдат разгледани въпроси, свързани с територия и селищна организация, ритуали и жертвоприношения, хранене и ритуални угощения“, разказват организаторите на събитието.

Професор д-р Уилям Кавана придобива магистърска степен по археология в университета в Единбург и докторска степен в същата област от университета в Лондон. От 1978 до 2013 г. той е последователно избран за преподавател и впоследствие професор по Егейска археология, и ръководител на департамент в университета в Нотингам. Сред множеството му публикации могат да бъдат отличени такива, посветени на математика и археология (The Bayesian Approach to the Interpretation of Archaeological Data. Wiley, 1996), праисторически погребения (A Private Place: Death in Prehistoric Greece, Åström 1998), археология на Лакония (Continuity and Change in a Greek Rural Landscape: the Laconia Survey. vols. I & II, British School at Athens, 1996, 2002; Laconia Rural Sites Project, BSA 2006), както и на най-скорошните проучвания на обект от неолита и бронзовата епоха при Куфовуно.

/ВСР

/ТС/



Източник БТА