Проф. д-р Димитър Райков е новият ректор на Медицинския университет във Варна

0
65



Проф. д-р Димитър Райков е новият ректор на Медицинския университет (МУ) във Варна, съобщиха от висшето училище. Неговата програма предвижда развитието на МУ като водещ образователен, научно-изследователски, технологичен, експертен и социално отговорен център и утвърждаването му сред водещите университети в Европа и света.

Пред членовете на Общото събрание досегашният ректор проф. д-р Светослав Георгиев отчита, че през последните години се запазва тенденцията за висок брой на кандидат-студенти от страната и чужбина. В момента във висшето училище се обучават 6 436 младежи, от които 1 882 чужденци. В университета се работи по 29 проекта с общ бюджет над 37,8 милиона лева. За подкрепа на докторантски разработки се реализират 50 проекта на стойност 345 913 лева. За миналата година капиталовите инвестиции в университета са надхвърлили 11 милиона лева.

За председател на Общото събрание днес е избран проф. Красимир Иванов, а за негови заместници – проф. Светослав Георгиев и проф. Теменуга Стоева. Първият академичен омбудсман на Медицинския университет е проф. Златислав Стоянов.

Проф. Димитър Райков е завършил медицина във Варна през 1990 г. Специалност по ортопедия и травматология придобива през 1997 г. В момента е началник на клиниката по ортопедия и травматология в университетската болница „Св. Марина“ в крайморския град. От 2015 до 2023 г. е ръководител на катедрата по ортопедия и травматология в университета. Проф. Райков е петнадесетият ректор на висшето медицинско училище във Варна. От юни 2023 г. до сега той беше негов зам.-ректор. 

/ЛРМ/



Източник БТА