Добрич, 18 август /Юлияна Христова, БТА/
Професор Виктор Чучков ще председателства журито на младежкия музикален конкурс “Надежди, таланти, майстори”, който ще бъде открит в Добрич на 6 септември, съобщават от общината – организатор на събитието със съдействието на Министерството на културата.
Солисти инструменталисти в категориите пиано, цигулка, виола, класическа китара ще се състезават в дните до 10 септември. На сцената на 24-ото издание на форума се очакват и клавирни дуа, камерни ансамбли, изпълнители в категорията “Учител и ученик/ученици”. В конкурсната програма, която за солистите над 18 години ще протече в два тура, ще прозвучат произведения от барока и романтизма до съвременността.
“Надежди, таланти, майстори” ще отличи с Гран при изпълнител за изключителни постижения. Инструменталистите – ученици от пети до дванайсети клас, които получат лауреатско звание на конкурса, ще бъдат подкрепени с едногодишни стипендии от Министерството на културата.
Ако епидемичната обстановка се усложни и бъде невъзможно присъственото провеждане на конкурса, младите музиканти ще се включат в надпреварата с видеозаписи, направени в зала или у дома специално за форума, информират организаторите.