„НАДЕЖДИ, ТАЛАНТИ МАЙСТОРИ“ ЩЕ Е ОТ 9 ДО 13 СЕПТЕМВРИ

0
1692

 

23-ият Международен музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“ ще се проведе от 9 до 13 септември, съобщиха от Община Добрич. На ежегодния международен конкурс за изпълнители на класическа музика, млади Надежди изявяват Таланта си пред Майстори. „Надежди, таланти, майстори“ се провежда под патронажа на кмета на града.

Според регламента, участниците са разпределени в пет категории и различни възрастови групи.

Категориите са солисти инструменталисти; клавирни дуа; камерна музика; камерни ансамбли  /от сонатно дуо до секстет включително/; акомпанимент; учител и ученик/ ученици.

Конкурсната програма е по свободен избор и се изпълнява наизуст от участниците в солистичните категории.

Конкурсът се провежда в един тур. Изключение правят „Солистите инструменталисти“ от Трета и Четвърта възрастова група, за които конкурсът се провежда в два тура. Не се допускат повторения от програмата за първи тур.

Не се допуска просрочване на регламента. При нарушение журито прекъсва изпълнението.

В конкурса могат да участват солисти и състави, подали заявка за участие до 15 август на текущата година, и отговарящи на регламента към деня на откриването на конкурса.

Допуска се явяване на участника в по-висока категория по негово желание, отразено в подадената заявка за участие.

В рамките на конкурса се предвиждат майсторски класове, които се провеждат след приключване на конкурсната програма за съответния участник.

Победителите в конкурса  във всяка възрастова група на съответната категория /с изключение на Първа А група при  солисти инструменталисти/ получават званието „Лауреат” на І, ІІ или ІІІ награда  и едно поощрение. Всяка първа, втора и трета награда включват диплом и парична премия. За всяко поощрение се връчва диплом за добро представяне.

Отличените участниците в Първа А група при солисти инструменталисти получават Диплом за добро, много добро и отлично представяне.

Отличените педагози получават диплом за педагогически постижения.

Най-високата награда е „Гран при”– за изключителни постижения. Наградата включва диплом, плакет и парична премия, както и ангажимент за концерт в Academia Musicale Praeneste (Рим, Италия), осигурен от нейния почетен председател – проф. Фаусто Ди Чезаре.

Журито има право да не присъжда една или друга награда. Наградите не се делят. Всяко решение на журито е окончателно.

Лауреати в категория „Солисти инструменталисти” от  Първа Б група, ученици от  V до VII  клас и  от Втора възрастова група, ученици от  VIII до XII  клас, ненавършили 18 години до заключителното заседание на журито, получават целева финансова подкрепа и едногодишни стипендии от Министерството на културата, при условията и по реда на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби.

Заявките за участие може да изтеглите тук: http://www.dobrich.bg/ и се приемат по пощата или по e-mail.

България,  9300 Добрич, ул. „Независимост” № 7, ет. 7

Дирекция „Хуманитарни дейности” – Култура

e-mail: hd.dobrichbg@gmail.com

kultura_dobrich@abv.bg

https://www.facebook.com/HopesTalents-Masters-Dobrich

Необходими документи, които всеки участник трябва да представи:

а/ Заявка за участие по даден образец;

б/ Снимка на сценично изпълнение на участника;

в/ Кратка творческа биография /до 400 думи или 2200 знаци без интервали/;

г/ Копие/я на документа/и за заплатена такса за участие и/ако има/ за заплатена такса за майсторски клас. Може да се плати и на място, в касата на Дирекция «Хуманитарни дейности».

Забележка: При оспорване на класирането въз основа на възрастовата група, участниците предоставят документ, удостоверяващ датата на раждане.

За всяко участие в други категории се подава отделен пълен набор от документи и снимки.

Заявки, непопълнени според указанията, или с непълен набор от документи и снимки, не се регистрират!

КРАЕН СРОК  ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЗАЯВКИТЕ  – 15.08.2019 г.

Участниците сами си осигуряват акомпанимент. Организационният комитет може да съдейства за осигуряването на корепетитор/акомпанимент при следните условия: по изрично заявено желание от страна на участника отразено във формуляра за участие; при уговорено заплащане между тях; при предварително предоставен нотен текст заедно с формуляра и потвърдено от страна на корепетитора участие.

На участниците се предоставят ежедневни репетиции и акустична репетиция в деня и в залата, където ще се проведе конкурсът.

Организационният комитет съдейства за резервации на нощувки за участниците в град Добрич на преференциални цени, името на хотела ще бъде оповестено до 31.08.2019 г. за директна връзка.

Разходите по пътуването и пребиваването са за сметка на участниците.

Единствено Организационният комитет на МММК ,,НАДЕЖДИ, ТАЛАНТИ, МАЙСТОРИ” има изключителното право за договаряне на цялостно или частично записване, заснемане или излъчване на конкурса. За реализиране на записи /аудио, видео, СD, DVD/ по време конкурса, както и за излъчванията им,  участниците не получават възнаграждения, уточняват още от Общината.

Организатори на МММК ,,НАДЕЖДИ, ТАЛАНТИ, МАЙСТОРИ” са Община гр. Добрич в партньорство с организации и творчески съюзи.

Повече информация участниците могат да получат на:

Община град Добрич, Дирекция „Хуманитарни дейности” – Култура

тел.: + 359 58/ 605 458, 602 146; факс: + 359 58/ 600 166; www.dobrich.bg;

e-mail: hd.dobrichbg@gmail.com

kultura_dobrich@abv.bg

https://www.facebook.com/HopesTalents-Masters-Dobrich

ИСТОРИЯ

В дългата вече 23 годишна история на Конкурса „Надежди, таланти, майстори“ – превърнал се в една от емблемите на културния живот в Добрич, като членове на международното жури са участвали именити музиканти и преподаватели. В последните години някои от тях са били  проф. Иван Димитров / цигулка / от Виена, проф. Божидар Ноев / пиано/ – ръководител катедра в Консерваторията в Инсбрук, Австрия, проф. Божидар Братоев / цигулка/ преподавател в музикалната академия „Принц Рение ІІІ “ в Монако, Диригентите Деян Павлов – гл. диригент на Плевенската филхармония, духовно свързания с Добрич маестро Йордан Дафов; вписаната в Почетната книга на града проф. Ринеке Смилде / флейта / от Холандия; проф. Масимо Гон от Музикалната академия „Джузепе Тартини“ в Италия.

На тазгодишното издание, което ще се проведе в дните 9 – 13 септември 2019 г., жури ще бъдат – вдъхновителят и негов председател проф. Виктор Чучков, проф. Гинка Гичкова / цигулка /, доц. Огнян Константинов / виола/ преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ София и новите: д-р Столина Добрева / китара/ Директор на НМУ „Л. Пипков“ София и доц. Дино Имери / пиано / от Македония.

В края на всяка година Организационният комитет определя видовете инструменти за солистичните категории. За 2019 г. това са пиано, цигулка, виола, класическа китара. Интерес представляват категориите: Учител / ученик, Акомпанимент, Клавирно дуо на 4 ръце. Голямо разнообразие им аи в категория Камерен ансамбъл. При тази категория, журито промени правилника, по който работи в частта определяне възрастта на участника, както следва: „Възрастта на участниците в категория Камерни ансамбли се изчислява като средна възраст“. Това е с цел разширяване обхвата на категориите и в синхрон с добрите европейски практики за подобни конкурси.

„Надежди, Таланти, Майстори“ е конкурс, включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, т.е.  лауреатите на призови места от съответна категория получават  годишни стипендии от Министерство на културата. Също така те получават Диплом и парична премия от организаторите – Община град Добрич. Нерядко  член на журито връчва награда (Диплом и/или парична премия) от собствено име и средства при показан изключителен талант на участник  и поради невъзможността наградите да се делят.

Поради много високите изисквания, имало е издания, в които не се е присъждала „Гран при“.

Конкурсът има строг Регламент, като в същото време организаторите осигуряват подходящи зали за репетиции, акустични такива в самия ден на явяване, съдействат за осигуряване на корепетитори и цялостния комфорт на участниците и техните придружители. Конкурсната част се провежда в изключителната Огледална зала „Нели Божкова“ в града, като пианистите имат привилегията да свирят на роял „Стейнуей“.

След приключване на конкурсната част и определяне на лауреатите е церемонията по награждаването, последваща от вълнуващи техни изпълнения пред препълнена зала. А най-уникалното е концертът – изненада, изпълнен от членовете на журито, който превръща напрегнатите конкурсни дни в един истински празник на класическата музика. НДТ

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  8. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  9. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  10. 10.  БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. 11.  България – Китай 中国保加利

ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST