ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
1265

СРЕЩАТА МИ днес с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Ибрахим Абдулазис ал-Асаф е да привлече повече участници в конкурса за изграждане на газовия хъб “Балкан”, каза вчера пред журналисти премиерът Бойко Борисов в Шарм ел Шейх, където се провежда среща на върха между страните от ЕС и Арабската лига. Той припомни и решението на МС от миналата седмица за създаване на българо-саудитско смесено предприятия в областта на земеделието.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ и Лондон очакват да приключат възобновените преговори по оттеглянето на Великобритания от ЕС до 21 март, когато е насрочено следващото заседание на Европейския съвет.

БЪЛГАРСКОТО правителство се опитва да намери решения по въпросите, поставени от опозицията. Това заяви вчера говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан с решението на част от опозицията да напусне Народното събрание.

СЪВЕТЪТ НА ЕС съобщи, че е решил да удължи срока на действие на ограничителните мерки срещу Беларус с една година – до 28 февруари 2020 година. Тези мерки включват ембарго върху оръжията и оборудването, които биха могли да се използват за вътрешни репресии, както и запор на имущество и забрана за пътуване на определени лица.

ЧОВЕЧЕСТВОТО е изправено пред огромен проблем – замърсяването с пластмаса, чието разрешаване може да отнеме доста време. За да успокоят загрижените за съдбата на планетата хора, учени от САЩ са потърсили екологичен заместител на пластмасата и смятат, че са го открили – в сепиите.

ПОНЕ 224 ВОЕННОСЛУЖЕЩИ на активна служба бяха арестувани в цяла Турция за предполагаеми връзки връзки с Фетуллахистката терористична организация (ФЕТО), съобщи Анадолската агенция.

ВЛАСТИТЕ в германската провинция Бавария наложиха глоба от 8,5 милиона евро на Бе Ем Ве (BMW) за неумишлено инсталиране в 7965 превозни средства на грешен софтуер на двигателя, който причинява прекомерно равнище на замърсяване.

ВЪРХОВНИЯТ касационен съд в Румъния прие днес жалба, подадена от бившия министър на енергетиката Константин Ница, и разпореди анулиране на присъдата му от четири години затвор ефективно по дело за търговия с влияние.

ЗМИЯ ПРЕМИНА през три континента, като пропътува от Австралия до Шотландия в куфар, навита в обувка. Петнистият питон, който не е отровен вид, беше открит в обувката на Мойра Боксол, когато тя се завърна от ваканция в Австралия.