Протестиращи в Армения искат Русия да се намеси в “решаването на конфликта” в Нагорни Карабах

0
187

©

Пред руското посолство в Ереван се провежда митинг, на фона на ескалацията на ситуацията в Нагорни Карабах. Около стотина протестиращи призовават Руската федерация да вземе мерки за разрешаване на ситуацията в Карабах, предава РИА Новости. 

Събралите се пред руското посолство граждани искат руски мироопазващ контингент да се намеси за прекратяване на конфликта.

Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи по-рано, че Баку е предприел “местни антитерористични мерки” за възстановяване на конституционния ред в Карабах. Като цели на азербайджанската армия в региона са посочени военни съоръжения на Армения. Съобщео е, че Баку използва за тази цел високоточно оръжие. Министерството на външните работи на Азербайджан постави условие за мир в региона:  изтегляне на арменските войски от Карабах и разпускането на нелегитимните властите в Степанакерт. 

Ереван нарече случващото се агресия и заяви, че в Карабах “няма арменски части”.

През ноември 2020 г. Азербайджан и Армения, с посредничеството на Москва, се споразумяха за пълно прекратяване на огъня след военните действия, които бяха възобновени в края на септември 2020 г. в Нагорни Карабах и продължиха дългогодишния конфликт, припомня РИА Новости. Келбаджарският и Лачинският райони, както и част от Агдамския район, които преди това бяха под контрола на непризнатата Нагорно-Карабахска република (НКР) и не бяха окупирани от азербайджанската армия по време на военните действия, бяха прехвърлени на Азербайджан. Руски миротворци са разположени в района, включително Лачинския коридор.

В края на май тази година арменският премиер Никол Пашинян заяви, че Ереван е готов да признае суверенитета на Азербайджан в рамките на съветските граници, тоест заедно с Карабах. През септември руският президент Владимир Путин отбеляза, че арменското ръководство по същество е признало суверенитета на Азербайджан над Карабах”, пише руската агенция.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник