Проектни идеи с европейско финансиране в три общини в област Разград бяха подложени на дискусии с обществеността

0
43



Проектни идеи с европейско финансиране в общините Разград, Лозница и Цар Калоян бяха подложени на дискусии с обществеността. Проектите са включени в концепцията за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) „Около поречието на река Бели Лом”. Публичното обсъждане на концепцията, която вече е преминала успешно етап по административно съответствие и допустимост в трите общини беше организирано и проведено от Областния информационен център (ОИЦ) – Разград, съобщиха от Центъра.

В срещите участваха заместник-кметове и секретари на общини, експерти по проекти в местните управи, председатели на Общински съвети, общински съветници, представители на читалища и образователни институции, общественици и граждани.

Присъстващите се запознаха с планираните в концепцията инвестиции в трите Лудогорски общини. В изпълнението на проектните дейности са ангажирани десет партньори. Водещ е Община Разград, а останалите са общините Лозница и Цар Калоян, Регионалният исторически музей, Диагностично-консултативният център 1 в Разград, Областната администрация, Професионалната гимназия по икономика „Робер Шуман“, Професионалната гимназия по химични технологии и биотехнологии „Мария Кюри“, „Биовет“ АД и Общинското предприятие „Ученическо столово хранене и почивно дело“. 

В оживена дискусия в Разград участниците споделиха, че голяма част от идеите, включени в концепцията „Около поречието на река Бели Лом” са обсъждани през годините, и сега, с прилагането на интегрирания подход те могат да започнат осъществяването им на практика.

В провелите се срещи в другите две общини в областта присъстващите обсъдиха изграждането на дребномащабна инфраструктура за развитие на местни забележителности и атракции в двете общини, посочи управителят на Областния информационен център в Разград Юлиян Данаилов.

В концепцията е заложено в община Лозница да бъдат обособени места за отдих около яз. Русалка и микроязовир с. Сейдол, яз. Каменна чешма до гр. Лозница и яз. Бели Лом. Предвижда се да се благоустрои района на Дядо Джедовата селищна могила с нова алейна мрежа и паркинг и да се възстанови съществуващата чешма. Ще се изгради Пътека на здравето около град Лозница, като се направят заслони и ремонтират три чешми.

На територията на община Цар Калоян е планирано да бъдат реновирани места за отдих в местност Ореш Баир в общинския център и в местността Кору гьол в с. Езерче. В местността Габъре ще се изгради място за отдих и Екопътека с маршрут от гр. Цар Калоян до с. Езерче и Пътека на здравето около гр. Цар Калоян до Дряновската Могила.

Предвижда се финансирането на проектните идеи на партньорите да бъде осигурено от две програми – „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. и „Образование“ 2021-2027 г.



Източник БТА