Програмата за реновиране на тротоарите в София върви доста добре, каза кметът Васил Терзиев

0
62



Програмата за реновиране на тротоарите върви доста добре. Тя е наследена. Районните администрации се придвижват доста добре с изпълнението и ще изчерпим всички заложени пари тази година. Това каза кметът на София Васил Терзиев в предаването „Лице в лице“ по бТВ, запитан за ремонта на тротоарите, пътните настилки и липсата на маркировка в София.

„От тези 200 млн., които са заложени, имаме нужда от малко повече, по разчети от 1 млрд., за да оправим проблема с тротоарите“, обясни Терзиев. 

На въпрос за това дали има комфорта да взима решения, кметът на столицата каза: Комфорт няма и никой от нас не се заблуждава, че ще бъде един труден мандат, но в крайна сметка това са даденостите и това е волята на гласоподавателите. От нас зависи да намерим най-добрите решения. 

В отговор на въпрос дали усеща мнозинството в Столичния общински съвет (СОС) като своя опозиция, Терзиев бе категоричен: за някои неща -да, а за други предстои да се види има ли управляваща опозиция, къде са мнозинствата. Предстоят ни важни решения, свързани с управлението на общинските дружества и на търговските дружества, на бюджета. Когато са трудните решения, тези политики, които са непопулярни, дългосрочни, тогава се вижда къде точно са мнозинствата и къде всеки избягва да поеме отговорност.

На въпрос за инцидентите с чужди граждани в центъра на София и в центъра за бежанци в квартал „Овча купел“, кметът на София заяви: Това, което се видя от всички истории на гражданите и това, което допълни картината от различните институции – Столичната дирекция на МВР, Министерството на вътрешните работи, нещата, които ние сме правили в Общината се вижда, че има един много по-дълбок проблем, който си е тлеел и не му се е обръщало достатъчно внимание на всички нива и от всички институции, това е въпросът – какво се случва с реда. Той не е свързан само с мигранти от центровете, той е свързан и с подрастващи, които безчинстват. Това, което се видя е, че имаме един много по-дълбок проблем.

“Сигурността на гражданите е изключително важна за нас. Анализът показва, че 400 от 3800 камери на територията на София не работят заради изтеклия договор за поддръжка. За съжаление още миналата година е имало четири обществени поръчки, които са се провалили”, допълни Терзиев.

По повод кончината на патриарх Неофит, столичният кмет заяви: Ние ще спомогнем за безпроблемното организиране на всички събития и ще спазим установения протокол. Най-добрият начин да отдадеш почит на един човек е, когато се вслушаш в думите му, в мъдростта в тях и ги вплетеш в делата ти. Когато патриархът е говорил за смирение, за любов, за прошка, как това ние го вплитаме в делата ни всеки ден. За мен това е най-добрият начин, по който всеки може да отдаде почит към този човек, който винаги е говорил за това как трябва да градим мостове един към друг и как да си прощаваме независимо от грешките и различията ни.



Източник БТА