Присъдиха наградите в XXII-ят Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов

0
22



Двайсет и второто издание на Националния фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов завърши тази вечер с награждаване на участниците.

Тази година актьорските си умения премериха девет състава от различни точки на страната. През двата фестивални дни журито, с председател Крум Гергицов и членове актьорите Васил Банов и Кирил Ангелов, наблюдава изявите на участниците.

Всяка година ние като жури забелязваме все повече таланти, които овладяват тънкостите на фестивалния жанр – камерен и кафе-театър. Това издание се характеризира с нова стъпка, която се състои в проявяване на завидно актьорско майсторство, което се доближава до професионалното, каза председателят на журито Крум Гергицов.

Журито определи наградите в категориите „Спектакъл“, „Мъжка роля“ и „Женска роля“. В категория „Спектакъл“ пиесата „Пясъчен пъзел” на Драматичен театър „Ботевград“ при НЧ „Христо Ботев – 1884“ се класира на първо място. Второ място получи Театрална група „Междузвездни таланти“ при НЧ „Св. Климент Охридски – 1858“ – Стара Загора, с пиесата си „Облог за мома“, а ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови -1856“ – Свищов, взе награда за трето място с постановката „Лизелоте и месец май“.

Носител на първата награда в категория „Женска роля“ е Седефка Николова с ролята си в постановката „Адът – това съм аз“. Второ място в категорията отиде при Марияна Митева за ролята на Бонка в спектакъла „Облог за мома“, а Маргарита Колева взе трето място за ролята на Лизелоте в пиесата „Лизелоте и месец май“.

В категория „Мъжка роля“ първата награда бе присъдена на Димитър Андреев за ролята му в спектакъла „Аз, тя и тя“. Втората награда отиде при Иван Стефанов за ролята на Карл в спектакъла „Лизелоте и месец май“, а на трето място се класира Христо Славков за ролята му в спектакъла „Аз, тя и тя“.

Специалната награда на кмета на община Свищов Генчо Генчев бе присъдена на Театър „Цветан Станков” при НЧ “Иван Вазов – 1947” – Костинброд, за представлението на „Адът – това съм аз”.

Наградата на свищовското читалище, което е организатор на фестивала, бе връчена на Театрална трупа „БелАрт” – Белене за спектакъла „Лудории в съботната вечер”.

Наградата „Млад актьор“ от Съюза на народните читалища – София за високи творчески постижения получи Тотьо Добрев от Театрална група „Междузвездни таланти“ – Стара Загора, а „Млада актриса“ отиде при Ванина Симеонова от Драматичен театър „Ботевград“ при НЧ „Христо Ботев – 1884“ – Ботевград.

Тази година за първи път бе връчена диплома за дебют, на която бе носител Иван Йорданов с ролята си в спектакъла „Лизелоте и месец май“. Две поощрителни дипломи получиха Пламен Иванов – за ролята си в пиесата „Игра на просяци“, и Калин Божилов – за участието си в „Адът – това съм аз“.

Двайсет и второто издание на фестивала премина под знака на 155-ата годишнина от отпечатването на „Устав на Българското читалище в Свищов” и 120 години от дарителския акт на Кирил Д. Аврамов за построяване на сграда за театър и читалище в Свищов. Събитието бе посветено още на 170 години от рождението на Аника Такева Ханджиева – една от първите актриси в самодейния театър на читалището, изпълнила през 1870 г. главна роля в драмата “Многосъстрадална Геновева”, която е първата пиеса на Свищовския театър.



Източник БТА