Приемането ни в Шенген е най-важната стъпка в европейската интеграция след приемането ни в ЕС, каза премиерът в оставка Николай Денков

0
79



Приемането ни в Шенген е следващата най-важната стъпка в европейската интеграция след приемането ни в Европейския съюз, каза премиерът в оставка Николай Денков в предаването „Защо, господин министър?“ по БиТиВи. Да се поздравим с това, че се отвориха границите за нас, добави той. Според него това е важна стъпка за бизнеса и за хората и със сигурност ще последва и приемане в сухопътния Шенген. 

Ако служебното правителство и следващото редовно правителство продължат с политиките, които успяхме да задвижим през последните десет месеца, ще можем да продължим напред към европейската интеграция и това е причината с госпожа Габриел да имаме добра комуникация и добър диалог, посочи Николай Денков. С Мария Габриел споделяме едни и същи приоритети, ценности и визия как трябва да се развива България, но сме представители на различни политически сили. Много се надявах ротацията да бъде техническо изпълнение, предварително се бяхме разбрали за 18 месеца управление до края на 2024 г., каза още премиерът в оставка. 

От януари-февруари трябваше да започне истинският процес на реформа с приемането на Закона за съдебната власт, избор на членове на антикорупционната комисия, попълването на различни органи. Оказа се, че в този момент ГЕРБ избяга от тези реформи, очевидно има проблем с осъществяването на истинските реформи. През всичките години на управление, заедно с ДПС, те всъщност имат огромно влияние в съдебната власт и различните регулатори и не са готови да променят системата, посочи той. Според Николай Денков е важно системата да се промени, защото това ще промени начина на правене на бизнес в България, начина, по който ще се чувстваме справедлива ли е или не е правосъдната система. Това са неща, които те не са готови да променят, каза Николай Денков. 

Този кабинет беше направен с условието, че стартира по тази управленска програма, по средата на периода ще бъдат сменени само тези министри, които двамата сме съгласни и ще бъдат ротирани премиерът и вицепремиерът, това беше условието. Изведнъж в средата на периода ГЕРБ – казаха започваме от начало, обясни Денков. 

„В кабинета има няколко министри, предложени от ГЕРБ, които работят добре, почти до края успяхме да действаме като екип. Министърът на вътрешните работи се справи много добре със задачата за Шенген, но има и проблеми. Изскочиха няколко въпроса, на които не чувам убедителен отговор, като: „Нотариуса бил ли е нещатен сътрудник или не е? Имало ли е полицаи, които са били пред „Осемте джуджета“ и са охранявали съответния клуб? Защо се забави проверката в клуба?“, избори премиерът в оставка. Как ще правим правосъдна реформа с министър на вътрешните работи, който изглежда, че прикрива връзки между тези лица и МВР, добави още той. Николай Денков заяви, че в правителството му не е имало корупционни практики и единственото, което го притеснява са назначенията в МВР и прикриването на връзки. „Няколко пъти трябваше да подтикна министъра да вземе мерки за насилието в протестите срещу БФС. Ако не бях казал няколко пъти на министъра да вземе мерки, може би нямаше да има мерки и там, каза още той.

Там където успявахме да получим решения съгласно политиките и приоритетите, които са важни за нас, всеки който гласува е добре дошъл, каза Николай Денков за подкрепата към работата на правителството. „Това, което ни притесни е, че в един момент ние не говорим с ръководството на ГЕРБ, а говорим с Пеевски. Осигуряваме си среща с господин Борисов, отиваме на срещата – там се оказва Пеевски. Говори много повече от Борисов“, каза Николай Денков. Видях, че много често решения, които изглеждаха като решения на ръководството на ГЕРБ, всъщност ги чувах за първи път от Пеевски, посочи още той.

Николай Денков коментира и промените в Конституцията, които се отнасят за служебното правителство. „По отношение на служебните кабинети, вероятно нямаше да има нужда от промяна, ако президентът не беше злоупотребил с начина, по който използваше служебните кабинети“, заяви Денков. Той посочи още, че тази конструкция се използва и в други държави като Гърция, където изборът за служебен премиер е между трима човека. 

Според Николай Денков най-трудно в момента е на Димитър Главчев и трябва да се направи опит да му се помогне да си свърши работата. Премиерът в оставка призова Димитър Главчев да се опита да направи честни избори. Приемственост ще осигурим максимално, увери Денков. 

„Действително трябва да решим дали ще продължим към европейския си път на развитие, от който се появиха Шенген, еврозоната, очакваме приемане и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, или се връщаме обратно и на бял кон се появяват тези, които през последните години забавиха развитието на България“, каза още Николай  Денков. Как е работило това правителство ще се оцени след няколко години и знам, че оценката няма да е лоша, отбеляза премиерът в оставка. 

България има нужда от редовно правителство, с ГЕРБ ще продължим преговорите, но от там, където ги завършихме – от споразумение, отбеляза още Денков. 



Източник БТА