Представям професионални, любопитни и куриозни разкази за София, каза архитект Петър Диков за новата си книга

0
60



Разделил съм „Малки софийски истории“ на три условни части – с професионални, с любопитни и с куриозни разкази за София. Това каза архитект Петър Диков на представянето на новата си книга в литературния клуб „Перото“ тази вечер.

По думите му в първата част на „Малки софийски истории“ са включени разкази за градоустройството, транспортната система, метрото, зелената система на града. Във втория раздел са истории за сградите, паметниците и трамваите на София. В последната част от книгата си главният архитект на столицата в периода от 2006 до 2016 г. разказва за куриозни случаи от работата си в тези години.

Това не е книга за обща употреба, отбеляза архитект Людмил Леонидов. Според него хора, които не са професионалисти в сферата на архитектурата и градоустройството трудно ще разберат тома.

„Това не е книга, която крие истината. Това е книга, която очертава настоящето и бъдещето на София. И трето, тя е задължително четиво за ДАНС и за прокуратурата. Може би звучи хумористично, но това е нейното съдържание“, посочи Леонидов.

Той цитира част от тома: „Политиците използват проблемите на града, които те създават, за да станат популярни. След като вземат властта,  създават проблеми, противно на предишните, за да управляват”.

Людмил Леонидов каза, че често в разказите на Диков има укор към проектантите, и то – от гледна точка на спазването на обществения интерес. В книгата прозира още една тема – битката с посредствеността и простащината и битката с „бездарните” закони, посочи Леонидов. Допълни, че в книгата е поместен анализ на законодателството, както и на измененията в него.

„Малки софийски истории“ е книга философия и тази философия не е само за София, а за вечната борба и диалектика между обществения и частния интерес, отбеляза редакторът на изданието Кин Стоянов по време на представянето.



Източник БТА