За 11 мин. “Главчев” се закле да остане поне 11 седмици, вероятно и (доста) по-дълго (Обзор)

0
59


  • Зам.- министрите, назначени от Денков, засега остават
  • Президентът пак пита кой носи политическата отговорност

Точно 11 минути. Толкова продължи процедурата по заклеване на служебния кабинет на Димитър Главчев в парламента, ако броим и изслушването на химните на България и на ЕС. Той ще управлява поне 11 седмици (началото на юли), ако след изборите през юни бързо се постигне мнозинство за редовен кабинет. Според повечето наблюдатели обаче животът му ще е доста по-дълъг.

Депутатите, свикани извънредно, станаха неми свидетели на клетвата – първа в НС на назначен от президента служебен кабинет. Досега тя се случваше на “Дондуков” 2.

Нямаше изказвания, а след края на процедурата се разотидоха, без да се завтекат да поздравяват новите министри, както обикновено. Те пък им обърнаха гръб, за да излязат бързо от пленарната зала и да се отправят към съседната сграда на МС за приемането на властта.

След “неистовия стремеж” на сглобката да ореже правомощията на президента по отношение на служебната власт отговорност за действията на кабинета вече носят само Главчев и Народното събрание, което остава действащо след промените в конституцията, подчерта дебело Радев. Но попита как разпадналото се мнозинство ще осъществява този контрол. Не скри задоволството си, че с вчерашните си укази слага “край на един провален политически експеримент – т. нар. сглобка”. Той и вицепрезидентът Илияна Йотова бяха в НС за клетвата на министрите.

Напомни, че преди 10 месеца призова акад. Николай Денков да не реализира мандата заради антидемократичните заявки в онзи запис на ПП. “Въпреки това правителство беше създадено и то се провали от властолюбие и корист. И взаимните обвинения между довчерашните партньори не ги разтоварват от отговорност – нито един от тях”, каза Радев.

Партийните лидери пък отново спориха чии са министрите. (Виж по-долу.)

Малко по-дълга бе церемонията по предаването на властта в МС. “Няма да се поддам на провокации, да влизам в дребнотемие, в предизборни страсти и в лични амбиции. Ще бъдем фактор на стабилност, ще следвам законите”, увери Димитър Главчев, като четеше написаната си кратка реч.

Денков му обеща плавен преход. На сбогуване той се прегърна разчувствано единствено с вицето си Мария Габриел.

Кабинетът “Главчев” застъпва с работещи зам.-министри от този на Денков – академикът вече обясни, че всеки премиер влиза в много трудна среда и трябва да му се помогне максимално. Самият той завари празни ведомства, защото Гълъб Донев бе освободил всички служебни зам.-министри.

Борисов: След юни пак с ПП-ДБ, но без лидерите им

Можело заедно да подредят служебен кабинет – с Габриел и Асен Василев в него, и да довършат преговорите до изборите. А след тях веднага да подпишат коалиция

Ако скандалите около МВР и изтеклите снимки на главния секретар Живко Коцев с един от посредниците между Паскал и шефката на “Митниците” в контрабандния канал за цигари се окажат истина, след изборите ГЕРБ ще работи с ПП-ДБ, но без техните партийни знакови лица.

Такава заявка направи Бойко Борисов часове преди кабинет “Денков”, който направиха заедно преди 10 месеца, да сдаде властта. Лидерът на ГЕРБ вече няколко пъти призовава ПП-ДБ да внимават какво говорят, защото след изборите може да им се наложи да седнат пак на масата за разговори.

Малко след като служебният кабинет на Димитър Главчев положи клетва, Борисов видя в него “стария кабинет “Денков-Габриел” със знакови министри като Гвоздейков вътре”. И министърът на образованието си остава същият, както и зам.-министрите, всички назначени от ПП, всъщност има само 3-4 нови имена, заяви той.

Много хора от ПП видя и председателят на ДПС Делян Пеевски. Главчев не се свърза с нас, не сме водили нито един разговор, отрече обаче Кирил Петков.

Борисов пък отново разказа как и защо са се провалили преговорите за ротацията и напомни за последния си разговор с Асен Василев, на когото гарантирал, че остава финансов министър. И неочаквано лансира тезата, че сегашната служебна власт можело да е с водещите фигури от предишната редовна.

“С финансов министър Асен Василев и външен Мария Габриел си представете как това служебно правителство щеше да изглежда по съвсем различен начин за всички нас”, заяви Борисов.

Можехме да използваме тези месеци в преговори, а след изборите да направим истинско коалиционно споразумение и управление, каза още лидерът на ГЕРБ.

“Обръщам се към избирателите на ПП-ДБ – ако Асен Василев се беше върнал и беше казал: приемаме този компромис, нямаше да имаме никакви теми в момента. Но те държаха твърдо за МВР министъра и шефа на ДАНС. От това, което виждам в последните дни, стигам до извода, че те са имали други мисли. И се надявам разследващите органи да доведат нещата докрай, за да знаем истината по контрабандните канали, които видимо са се развивали”, коментира Борисов.

Пак обясни, че с Главчев последният му разговор бил преди години и неприятен – когато му поиска оставката като шеф на НС, защото нагрубил БСП и те напуснаха парламента. Запитан дали и сега ще нарежда на Главчев, Борисов се ядоса: Ще нареждам на Гвоздейков, защото е ярко политическо лице на Кирил Петков и Асен Василев.

“Никога нямаше да оставя министър от тези, никога нямаше външен министър да е този, който е, ако имах какъвто и да е контакт или влияние върху Главчев”, отсече лидерът на ГЕРБ.





Източник 24часа