Представиха книгата “Фар Шабла през погледа на фаропазача Наньо Нанев”

0
69



Книгата „Фар Шабла през погледа на фаропазача Наньо Нанев“ бе представена снощи в залата на читалище „Зора – 1894“ в Шабла. 

Написването на книгата не е спонтанно решение за фаропазача. Наньо Нанев работи от 33 години на Шабленския фар. Той каза за БТА, че е включил в нея документи, събирани с годините и от предните пазители на Фара и нови документи, които приятели са намирали и са му предоставяли. Но основата е била дневник на събитията, който е воден от старите пазачи дядо Иван и баба Тодорка повече от 42 години. 

В книгата авторът е описал построяването на фара, възстановяването на работата му, отоманската фарова служба, румънската фарова служба. Наньо Нанев обръща внимание, че румънския период е много богат. В книгата е описан и периода на българско управление на фара, който е от връщането на Южна Добруджа в пределите на България (1940 година) до наши дни. 

„Историята е в сбит вид, а не е така разширено, за да може да достигне до всички. И стилът, в който съм писал, не е така научен и висок, за да е разбираем“, каза още Нанев. Той поясни, че това е един вид образователна книга за историята на Шабленския фар, като целта му е да я проследи и събере, защото досега историята е описвана, но „на парче“. 

Наньо Нанев казва, че за тези над 30 години служба е събрал много спомени от работата си по съоръжението, но не ги е споделил в книгата. В нея е посочил само общата работа с колегите си. „Всички колеги се включиха в ремонтните дейности по фара без някой да ги задължава. Това е и един жест към колегите“, отбеляза фаропазачът. 

Представянето на книгата бе съпътствано и от фотоизложба със снимки, заснети от Наньо Нанев. За нея той разказа, че не е нова и я е предоставил на Зеления образователен център. Нанев каза сподели, че има още снимки, който са скорошни и не е показвал. Към момента не е решил дали да ги подреди в експозиция. Изложбата бе съпътствана и от водения от старите фаропазачи дневник. 

На събитието присъстваха кметът на Община Шабла Мариян Жечев, заместник-кметът Петър Атанасов, председателят на Общински съвет – Шабла доктор Йорданка Стоева – Йорданова, представители на Военноморските сили, много гости и приятели на Наньо Нанев. 

 



Източник БТА