Новоизлюпено орле в гнездо край добричкото село Александрия вече има предавател, с който природолюбители ще следят неговите пътешествия, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие (СИДП).

Орнитолози от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) успяха днес да достигнат до гнездото на представителя на редкия вид малък креслив орел и да поставят миниатюрното съоръжение. Така орлето става част от българската популация прелетни птици с предаватели.

Птицата е мъжка, тежи 2,21 килограма и се казва Илия, на името на Свети пророк Илия, чийто празник по стар стил отбелязваме на 2 август, допълват от пресцентъра на СИДП. Неин кръстник е експертът от БДЗП Михаил Илиев, който е открил гнездото и в продължение на няколко седмици го е наблюдавал, за да определи най-подходящото време за поставяне на предавателя. Орнитологът е избрал името и заради намиращия се наблизо манастир “Свети пророк Илия” с надеждата, че светецът, който според вярванията закриля живота и реколтата, ще пази и малкото орле.

През миналото лято друго малко орле – Александрия, родено край едноименното добруджанско село, също се сдоби с предавател. Това позволи орнитолозите да проследят полета на птицата в Африка, но по обратния път, малко преди завръщането си у дома, Александрия изчезна.

Поставянето на предаватели на птиците е в рамките на проекта “Земите и горите на орела” по европейската програма LIFE, в който партньори са БДЗП и СИДП. Десет са орлетата с предаватели, чийто полет може да се следи в реално време. С инициативата се насърчава създаването на нови местообитания за малкия креслив орел и опазването на вида, посочват от СИДП. https://dariknews.bg

  1. Предавателят на кресливото орле Александрия е спрял да излъчва сигнал
  2. Кресливото орле Александрия завладява Африка
  3. МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ ПОЛЕТА НА ОРЛЕТО АЛЕКСАНДРИЯ
  4. Търси се име за орле-пътешественик, прелетяло от родното добруджанско село Александрия до национален парк…