Кресливото орле Александрия завладява Африка

0
508

Малкото кресливо орле, което получи името Александрия, трябва да се завърне в България през април. Смелата пътешественичка обаче продължава да ни изненадва, като от данните от предавателя и се вижда, че тя в момента „разглежда“ четвърта африканска страна, съобщават от Североизточното държавно предприятие.

От есента до сега Александрия е прелетяла над Зимбабве, Ботсвана и Намибия, а в момента се намира в Южна Африка, в близост до административната столица Претория. Останалите български орлета, които имат предаватели, зимуват в делтата на река Окаванго, но Александрия изпълни заръките на кръстниците си и продължава да завладя съседни страни, като великия си съименник Александър Македонски. Експерти от БДЗП и СИДП с нетърпение очакват завръщането на ценната птичка, като се надяват тя да остане да гнезди в България.

Малкото орле се появи на бял свят през миналата година, в гнездо в близост до добричкото село Александрия, община Крушари. Още преди да се научи да лети, пернатото се сдоби с предавател, който му беше поставен от експерти от Българското дружество за защита на птиците. Благодарение на проекта „Земите и горите на орела“ всеки може да види къде се намира малката пътешественичка и да проследи пътя и: https://eagleforests.org/.

Ива Димитрова