Добрич, Юлия Христова, БТА/
Пролетта идва с “Близки срещи с птиците” на нос Калиакра, Шабленското и Дуранкулашкото езеро, Батовската долина и на още атрактивни места, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ за теренните излети, които ще привличат природолюбителите от 6 март.
Обучителната кампания, която ще обхване общо шест региона в страната, има подкрепата на фонд “Активни граждани” по проект на БДЗП, а за участниците е безплатна.
Заедно с първите щъркели в Батовската долина очакваме да долетят от юг малкият креслив орел, орелът-змияр, белоопашатата мишеловка и други хищни птици, съобщи на БТА експертът в БДЗП Михаил Илиев. По думите му при пролетната миграция крилатите хищници и щъркелите често могат да бъдат наблюдавани в общи ята, увлечени от въздушните течения.
Любителите на птичия свят ще открият в простора на Калиакра черногърбото каменарче – защитен вид, който у нас се среща само по Северното Черноморие, добави експертът. Близката местност “Болата” ще бъде огласена от песните на южния славей. В тръстиките на Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс в “Близки срещи с птиците” ще бъде открит мустакатият синигер. Много редкият розов скорец, речният дъждосвирец, червената чапла също ще бъдат сред атракциите във влажната зона.
Чрез онлайн платформа кампанията на БДЗП ще даде и теоретични познания за многообразието на дивите птици и техните местообитания, какви заплахи ги дебнат и как могат да бъдат опазени, поясняват от неправителствената организация. Теренните посещения ще бъдат основно през гнездовия период на птиците – до края на юни, но Близките срещи ще продължат до 6 септември.

Снимка: bnr.bg/