Пратена от телефона локация на склад за нелегални цигари свързва Паскал със задържаните за подкупи и пране на пари

0
70


  • Според разследващите шефката на митниците “осигурявала светъл коридор” за тировете на видния контрабандист чрез проверки или командировки
  • Имало и СРС-та, в които е засечена кореспонденция между участниците в групата

Пратена локация по телефона с местоположението на склад, където трябвало да отиде тир с нелегални цигари, свързала мистериозния Николай Николов – Паскал с хората, задържани като участници в групата за контрабанда, подкупи и пране на пари.

Според прокуратурата участници в нея са шефката на Агенция “Митници” Петя Банкова, бившият директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров и синът му Стефан. Тримата бяха задържани при акция на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията (КПК). В четвъртък бяха обвинени и прокуратурата постанови 72 часа арест. В събота държавното обвинение ще поиска Софийският градски съд да им наложи постоянен арест.

Според разследващите същинската връзка с Паскал бил именно синът Стефан Димитров. Той беше арестуван в София, а баща му Марин в родното Хасково. В телефона на Стефан Димитров била открита локацията на склада, пратена от Паскал по мобилно приложение. Самият Николай Николов, който от десетилетия прекарвал повече време край Кавала в Гърция, отколкото у нас, използвал номера на прибалтийски държави.

След като иззели телефоните на обвинените, разследващите открили активна кореспонденция с есемеси между тях. Пак близки до разследването твърдят, че Стефан Димитров си пишел и с главния секретар на МВР Живко Коцев, който в четвъртък подаде оставка, а днес я оттегли. 

По делото имало и използвани специални рарузнавателни средства (СРС), които в събота ще бъдат представени пред съда като веществени доказателства.

Според прокуратурата престъпната група е действала от януари 2023 г. до 3 април 2024 г. Тя била “създадена с користна цел и с цел да върши контрабанда, изпиране на пари и корупционни престъпления”.

Разследващите открили и други връзки между Паскал и задържаните. Както “24 часа” вече писа, мостри от същите цигари, открити в задържания тир, били намерени и на адрес, където бил търсен Паскал, а и в офиса на баща и син Димитрови. Общо били задържани 1501 мастербокса. Каква обаче е ролята на шефката на митниците, все още не е ясно, защото до момента официална информация няма. Прокуратурата публикува лаконично съобщение за обвиненията в четвъртък, а от ДАНС и антикорупционната комисия не казват нищо.

Неофициално се твърди, че Петя Банкова познавала Стефан Димитров, били открити и есемеси между тях. Нейната адвокатка Аделина Натева твърди, че клиентката ѝ не познавала никого от другите задържани. Преди да бъде отведена в антикорупционната комисия в сряда, самата Банкова, която е сестра на бившия шеф на “Вътрешна сигурност”, а после прокурорски помощник Стефчо Банков, обясни, че си водела балежка за контрабандните канали. Тя не познавала Паскал, дори отстранила хора в митниците, свързани с него.

Днес в ДАНС били извикани на разпит служители на ГКПП Капитан Андреево. Какво са казали, не е ясно, макар неофициално да се твърди, че имало и свидетелски показания срещу Банкова. Според разследващите обаче от иззетите документи от агенцията ставало ясно, че когато през ГКПП Капитан Андреево минавали тировете, за които се предполага, че са били на Паскал, част от служителите били командировани. Вероятно тези, които не били наясно със схемите или нямало да ги прикрият.

Това се наричало “осигуряване на светъл коридор”, понякога имало и фиктивни проверки.

А самият Николай Николов, сочен за много виден контрабандист от дълги години, продължава да тъне в неизвестност. Той е обвинен задочно за участие в престъпната група.

Макар и роден в Димитровград и с последно известна официална адресна регистрация в Хасково, Паскал от години не живее там, а в Гърция, или поне така се твърди.





Източник 24часа