Министърът на туризма в оставка Зарица Динкова откри в Хисаря първия Античен фестивал „Диоклецианополис – кръстопът на времето“

0
66



Министърът на туризма в оставка Зарица Динкова и кметът на град Хисаря Ива Вълчева откриха първия Античен фестивал „Диоклецианополис – кръстопът на времето“, който се провежда от петък до неделя в града. Фестивалът е посветен на 1730 години от основаването на античния град Диоклецианополис и на 60-годишнината от обявяването на съвременния град Хисаря. 

Министър Динкова пожела на организаторите фестивалът да се развива и да привлича все повече гости в следващите години. По думите ѝ подобни събития са начинът да се развива модерният туризъм в град като Хисаря, който има дълга история и традиции 

Организатори на Античния фестивал са Община Хисаря, Археологически музей – Хисаря и Сдружение Mos Maiorum Ulpiae Serdicae. В програмата се включват „Театър без диплома“, Група за театрално изкуство към ОУ „Васил Левски“ и ученици от ОУ „Христо Смирненски“.

В трите фестивални дни чрез реконструкции на исторически събития, въздействащи спектакли и демонстрации ще бъде пресъздадено древната история на града.

Античен пазар, гладиаторски битки, ритуали и антична поезия ще пренесат гостите и жителите на града в древността. На различни сцени, сред запазените останки на Перистилната сграда, Амфитеатъра, Римските терми и пред централната порта на крепостта, ще се представят различни дейности, свързани с миналото на града. 

В първата вечер на фестивала беше показан зрелищен спектакъл за основаването на града от император Диоклециан. 

В съботния ден на фестивала Археологическият музей в Хисаря ще представи проекта си „ПИЛИГРИМ. Мистичните пътеки в Хисаря. Пет духовни пътя, които да извървиш“. Закриването на фестивала е в неделя от 13:00 часа на сцената на южна порта „Камилите“.

/ЛРМ/



Източник БТА