• Пред НДТ и ndt1.com с празнично интервю кметът на най-голямата по територия българска община – община Добричка – Соня Георгиева

Госпожо Георгиева, бихте ли обобщили в навечерието на празника на Община Добричка водещите политически цели през годините на четиригодишния Ви мандат?

– Водещи политически цели през целият управленски мандат 2019 – 2023 година са изграждането на устойчива икономическа и социална среда, както и прозрачност и доверие в управлението на Община Добричка.

Поредицата от кризи през управленският мандат насочи усилията на общинското ръководство към пренастройване на общинските системи спрямо пост-ковид възстановяването, дестабилизацията в национален мащаб, породена от политическата криза в държавното управление на България, и не на последно място – справянето с неизвестността, породена от кризата в Украйна.

– Конкретнто как бихте аргументирали финансовата политика на общинския кметски екип, разбира се, съвместно с работата на Общинския съвет?

– Община Добричка прилага финансова политика, съобразена с потребностите на местната общност и възможностите за генериране на местни ресурси.

Първата година от мандата ни изправи пред редица стари и нови предизвикателства:

  • Приключване за програмния период важни инвестиционни проекти;
  • Стартиране на подготовката на основния ни стратегически документ – общинския план за развитие за 2021- 2027 г. и на проектите ни за новия програмен период;
  • Подготовка за преброяване на населението в началото на 2021 г.

През  бюджетната 2020 г. продължиха да нарастват устойчиво средствата за общинска администрация, съществено се увеличи общата субсидия за делегираните от държавата дейности, за функция „Образование“, чиито дял нараства през предходния мандат от 70 % на 74%, осигури се една по-добра финансова рамка за бюджета на общината.

Бюджет 2021 година бележи най-високи стойности на държавни трансфери към към Община Добричка през последните дванадесет години. Имаме ръст и в делегираните от държавата дейности, и в различните видове трансфери за местни дейности. През 2021 г. бяха получени и допълнителни средства за противоепидемични мерки за справяне с кризата от COVID-19.

Бюджет 2022 г. беше първият общински бюджет съставен, приет и изпълняван в условията на неприет и обнародван до края на предходната година Закон за държавния бюджет, продължаваща две години извънредна епидемична обстановка, криза, породена от ръста на цените на енергоносителтие и материалите и войната в  Украйна.

Тези обстоятелства поставиха пред Общината  множество неизвестни и предизвикателства, които бяха предвидени в бюджета, с цел осигуряване на достатъчно резерви, гарантиращи гъвкавост и оперативност при вземането на решения и осигуряване на адекватно предоставяне на публичните услуги.

–  В хуманитарните дейности в общината бяха постигнати  успехи, нека ги конкретизираме за празничния ден.

– Най-значимата реализирана образователна общинска политика е осигуряването на безплатно посещение на детските градини на територията на община Добричка. Отменихме месечните такси за родителите на децата, посещаващи детски градини. Осигурихме достъпност до детските градини за всички деца, като запазихме високото качество на предлаганите услуги. Целта е задържането на младите хора в населените места на територията на общината. През 2021 г. въведохме електронен дневник в тридесетте детски градини. Завърши строителството на нова детска градина в село Стефан Караджа. Стойността на инвестицията е 350 280 лв.. През 2023 г. започна строителството на нова детска градина за две групи в  с. Бранище на стойност 795 199, 20 лв. и срок на завършване 20.10.2023 г. Закупени са нови детски легла , гардеробчета, масички за ДГ-Стожер на стойност 17 292 лв.

Социалната дейност е значителен приоритет през този мандат. По национални и други програми са обхванати над 3 200 потребители с различни потребности, за които са осигурени широк спектър от подкрепящи дейности и услуги. За полагане на грижа към тях са назначени над 580 служители, в т.ч. асистенти, експерти и др. Дейностите са разнородни в сферата на социалните услуги и обхващат всички населени места на територията на общината и всички групи потребители. Към тези дейности, се добавиха две нови социални услуги, които стартираха и се разработиха през този управленски мандат. Това са:

  • „Асистентска подкрепа“ – От стартирането през 2021 г. до момента са обхванати 475 потребители от най-уязвимата група лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност. Назначени са 158 души в трудоспособна възраст на длъжност социален асистент, които предоставят социални услуги от битов и социален характер. 
  • Центърът за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в село Опанец. Дейността стартира през 2021 г. като местна дейност, а от 2022 г. е делигирана от държавата дейност. Регламентираният капацитет предвижда услуга да се предоставя на 15 лица с диагноза деменция или болест на Алцхаймер. За потребителите на услугата са осигурени постоянни грижи и наблюдение от 13 души персонал. Тук са вложени близо 200 000 лева.

Работим и по национални и регионални програми съвместно с Дирекция „Бюро по труда“, свързани със заетост на лица от различни целеви групи и възраст. По този начин трудово са ангажирани 178 души от населените места на общината.

Значителни усилия полагаме в подкрепа за лекарските практики в малки населени места, което от изключително значение за общината. Повече от 71 000 лв. са вложени за ремонт на осигурените от общината помещения за здравно обслужване. Закупени и предоставени през 2022 г. са климатици, хладилници, медицински кушетки, електрически бойлери, преносими компютри, принтери, защитни предпазни средства, дезинфектанти на стойност над 39 000 лв. Осигурен е достъп до медицинско и здравно обслужване на деца и ученици в 9 здравни кабинета на училищата в селата Батово, Хитово, Карапелит, Стожер, Победа, Житница, Ловчанци, Овчарово и Стефаново. През 2022 г. във връзка с подобряване на медицинското обслужване на населението са закупени 8 шестканални ЕКГ апарата за 16 992 лв. и 4 портативни ехографа за 23 280 лв. Доставеното медицинско оборудване е за здравните служби в селата Стефаново, Хитово, Смолница, Карапелит, Житница, Победа, Паскалево и Ведрина.

– По време на мандата осъществихте или продължавате да работите над изключително важни и значими за развитието на Община Добричка проекти. Да ги припомним на читателите.

 – Осем са проектите, които са подадени преди ноември 2019 г. и се изпълниха през този мандат. Общата стойност е 6 414 524 лв. Подадените проекти след 2019 г. са  62, от които една част са изпълнени, други са в процес на изпълнение, а някои очакват одобрение. От тях 28 проекта са по програми с европейско финансиране на обща стойност 11 860 840 лв. По други донорски програми са привлечени 407 175 лв., като са одобрени 8 проектни предложения. Всяка година се кандидатства по програма ПУДООС като през мандата са изпълнени 24 проекта на обща стойност 157 097 лв. Общо привлечени средства по проекти са 18 839 636 лв.

Проект „Инвестиции в подобряването на малка по мащаби инфраструктура в селата Дончево и Драганово“ – 119 591 лв. Рехабилитация на улица „Втора“ в с. Дончево, доставка и монтаж на спортни уреди в парковото пространство в с. Дончево; доставка и монтаж на комбинирано детско съоръжение, паркови елементи и соларно осветление за обществено място в с. Драганово.

Проект „Развиване на туристически продукт за образователен и развлекателен туризъм на територията на община Добричка” в двора на закритото училище в село Паскалево се изгради и оборудва площадка по безопасност на движение по пътищата – 185 2814 лв. 

На етап подписване на договор е проектът „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на общините“, който е с бюджет 1 143 244 лв.  и се финансира от Плана за възстановяване и устойчивост. Проектът цели извършване на реконструкция и модернизация на системи за улично осветление в десет населени места в община Добричка, а именно в селата Одърци, Батово, Бенковски, Победа, Дончево, Карапелит, Ловчанци, Паскалево, Стефаново, Стожер. Предвижда се замяна на съществуващи улични осветителни системи с нови енергоефективни, внедряване на системи за автоматизация, управление и мониторинг, както и въвеждане на съоръжения за производство и съхранение на електрическа енергия от възобновяеми източници.

През 2023 г. очакваме доставки на два автомобила с външно финансиране по проекти. Одобрено е финансирането на проектно предложение „Патронажна мобилност за доставка на топъл обяд в община Добричка” в размер на 45 500 лв.за закупуване на нов лекотоварен автомобил за доставка на топъл обяд по домовете на хора в неравностойно положение. Средствата, които ще се отпуснат от Фон „Социална закрила“  са 35 999 лв., а 9 500 лв. са от бюджета на Общината.

С финансова подкрепа на Националния доверителен екофонд Община Добричка ще достави и нов електромобил. За целта е одобрен проект на обща стойност 69 000 лв., с който ще се предостави субсидия от Фонда в размер на 20 000 лв., а от общинския бюджет ще се отпуснат останалите средства. Вече е избран изпълнител и сключен договор след провеждане на обществена поръчка на стойност 44 089 лв. Очаква се доставката на автомобила до края на 2023 г.

– Община Добричка е най-голямата в страната ни по отношение на площта. Най-вероятно това е и причината мащабната строителна програма да се изплъзва от погледа на мнозина, особено на недоброжелателите. Но това е друг въпрос, не е за празнично настроение. Какво е свършено и какво се прави по отношение на строителството?

През управленският мандат с над 10 на сто са увеличени приходите от стопанисване на общински имоти като общо за последните три години са реализирани приходи в размер на 6 134 956 лева. През изминалия период са извършени 94 теренни проверки по отношение ползване на общински имоти, като за установените нарушения са съставени 73 акта и са издадени наказателни постановления на стойност 33 907 лева.

Извършени са ремонти и обновяване на сгради, благоустрояване на публични пространства и изграждане на малки постройки на стойност 3 689 935 лева. В Бранище и Ст.Караджа се изграждат детски градини за общо 3 групи на стойност 1 130 720 лева без обзавеждане и оборудване.

За подобряване състоянието на пътните настилки е извършена рехабилитация на улици на стойност 8 254 914 лева на 299 улици. Текущите ремонти на 83 260 кв.м. улични настилки са на стойност 2 047 144 лева.

Извършен е текущ ремонт на пътища на стойност 939 460 лева (23 500 кв.м.) асфалтова настилка.

Извършват се основни ремонти на общински пътища на стойност 2 013 754 лева, в това число на DOB 1104 (Победа-Котленци-П.Свещарово) на стойност 1 194 355 лева, на DOB 1108 (Паскалево-Росеново) на стойност 571 299 лв. и на DOB 2100 в района на Карапелит на стойност 151 200 лева.

Въведен е в експлоатация изграденият захранващ водопровод за с. Стожер през   с. Соколник на стойност 1 328 061 лева. Завършено е строителството на разпределителен водопровод по улица Първа с. Бранище на стойност 271 198 лева.

С цел подобряване извършваните услуги от Общината по поддръжка на уличното осветление, публичните пространства и сметосъбирането са закупени нови специализирани автомобили и техника: автовишка на стойност 163 200 лв.; сметоизвозващ камион – 246 434 лв.; багер – 180 000 лв.; трактор – 213 600 лв.; Високопроходим автомобил (УАЗ) – 59 940 лв.

НДТ