ОБЩИНА ДОБРИЧКА ОБЯВИ БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ ЗА 7 ДНИ

0
230

Кметът на най-голямата по територия община в България Соня Георгиева обяви седем дни бедствие за всички 68 населени места.

Днешната снежна буря, временно преминаваща в ураган, създаде непреодолими навявания, които парализираха цялостни живот в общината – енергоподаване, водоподаване, медицинско обслужване, транспорт, образование, снабдяване с хранителни продукти, отопление, комуникации… Непосилни се оказаха проблемите за всички специализирани екипи, които през целия ден се бориха за отстраняване на щетите.

Соня Георгиева обяви логично 27 ноември за неучебен ден, тъй като в много училища децата се извозват от по-малките села. Някои училища са недостъпни и за преподаватели, които живият в Добрич.

Да се говори за онлайн обучение също е несериозно, тъй като определени села са без електрозахранване, съответно и без интернет.

Утре кметът свиква отново Общински щаб за борба с бедствията и авариите, който ще обсъди обстановката в общината след тази вечер и ще предприеме съответните действия.

Голямата надежда остава спирането на снеговалежа и утихването на вятъра, каквито са и прогнозите на синоптиците.

Бедствието завари кметския екип и общинския съвет още в начална фаза на структуриране след местните избори, което пък изисква загърбването на някои появили се партийни и лични интереси, тъй като природната стихия постави проблеми, които изискват обединение за разрешаването им.  НДТ