• Близо 42 милиона лева е проектобюджетът на община Добричка за 2024 година. Това стана ясно по време на публичното му обсъждане. 

Кметът на общината Соня Георгиева представи рамката на бюджета пред присъстващите кметове на кметства, кметски наместници, общински съветници, директори на училища и детски градини, читалищни секретари, неправителствени организации и граждани.

Планираният бюджет е 41 887 851 лева. Собствените средства към него са в размер на 7 191 200 лева. Това е с над 950 000 лева повече от миналата година, каза кметът.

Инвестиционен ресурс за финансиране на пет проекта е одобрен от държавния бюджет. Те трабва да са реализирани до 2026 година. Финансирането е в размер на 14 550 900 лева. Над 4 млн. лева от тях са предвидени за рекострукция на водопроводната мрежа в село Плачидол, както и за компрометирани участъци в селата Стефаново и Бранище.

С 3 862 000 лева ще бъде ремонтиран стадионът в село Дончево. Малко над 3 милиона лева са предвидени за основен ремонт на пътя Добрич – Методиево – Победа – Полковник Минково – Котленци – Полковник Свещарово – Поп Григорово. Общинският път Карапелит – Гешаново – Медово – Бенковски – Владимирово ще бъде рехабилитиран с 2 900 000 лева. Петият проект е за преустройство на част от сградата на детска градина “Здравец” в село Стожер в социална инфраструктура и възлиза на 433 900 лева.

В проектобюджета са предвидени средства за рехабилитация на асфалтовата настилка на 68 улици в 53 населени места в размер на 3 097 041 лева. А за текущ ремонт на 35 улици в 25 села са заложени 548 600 лева.

За социални дейности са планирани 5 433 730 лева. Средствата ще бъдат ползвани за разходи за персонала в две специализирани институции и персонала в дейност “Асистентска подкрепа”, както и за тяхната издръжка. Домът за пълнолетни лица с деменция в село Опанец ще получи 1 258 150 лева. В него са настанени 50 потребители. Центърът за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция, също в село Опанец, ще получи финансиране в размер на 522 900 лева. За социалната услуга “Асистентска подкрепа” са предвидени 1 501 424 лева. В тази дейност се обслужват 214 потребители от 80 социални асистенти и домашни санитари на трудов договор. Със собствени приходи на общината се финансира изцяло и издръжката на “Домашния социален патронаж”, като там се обслужват 500 потребители от всички 68 населени места в общината. Има 10 обекта на услугата в селата Божурово, Ведрина, Владимирово, Паскалево, Победа, Смолница, Стожер, Житница, Дончево и Карапелит.

Предвидените средства за жилищно строителство и опазване на околната среда са в размер на 11 155 872 лева, като по-голямата част от тях – 6 523 350 лева – ще бъдат инвестирани в изграждане, ремонт и поддръжка на уличната мрежа.

Средствата за култура, заложени в проектбюджета на община Добричка, са в размер на 1 291 606 лева. В тях са предвидени финансиране на футболни клубове, за празника на общината, подготовка и реализиране на фолклорния събор в село Дебрене, за участия във фестивали и културни мероприятия и други.

Кметът Соня Георгиева коментира, че основната цел на проектобюджета е запазване на финансовата устойчивост и стабилност на Община Добричка. “Бюджетът е съобразен с най-належащите нужди и потребности, изведени от срещи с жители на населените места”, поясни тя. Надяваме се да има изпълнители за всички проекти, за да изпълним капиталовата програма до края на годината, каза още Георгиева.

За постъпилите становища и предложения от публичното обсъждане ще бъде съставен протокол, който е неразделна част от проекта на общинския бюджет при разглеждането му на заседание на Общинския съвет на Община Добричка през февруари.

БТА