• 45 германски компании ще участват в експеримента, който ще започне на 1 февруари и ще продължи шест месеца

Германски компании участват в експеримент, при който заради хроничен недостиг на работна ръка ще бъде въведена четиридневна работна седмица. По време на опита и ще се измерва производителността на работниците. Това съобщи Bloomberg.

Експериментът, в който участват 45 компании, ще започне на 1 февруари и ще продължи шест месеца, а служителите ще могат да запазят сегашните си заплати въпреки намалените часове. Целта на изследването е да провери дали твърденията на синдиката, че хората, които работят по-малко, са не само по-щастливи и здрави, но и по-ефективни.

Състоянието на германския пазар на труда, въпреки спада в промишленото производство, е лошо, според секторни лобисти, според които половината германски компании са се борили да запълнят работни места миналата година. Основната софтуерна компания SAP SE спря да изисква дипломи от кандидатите още през 2022 г., а гигантът за недвижими имоти Vonovia миналата година потърси хора в Колумбия, за да запълни пропуските в персонала.

Прогнозите са, че до 2035 г. повече от седем милиона души ще напуснат германския пазар на труда в резултат на комбинация от намаляваща раждаемост и застаряващо население.

Според изследване на Gallup ниският ентусиазъм на работниците струва на световната икономика 8,1 милиарда евро годишно, или 9% от световния БВП.

В предишни проучвания работници съобщават за общо подобрение на здравето си и нито една компания не се връща към петдневната работна седмица.

Във Великобритания в подобна програма са участвали 61 компании. Резултатите от работата са добри, а отпуските по болест са намалели с 65%. В Португалия 20 на сто от работниците казват, че се чувстват по-добре и спят по-добре.

Белгия стана първата европейска страна, която предлага четиридневна работна седмица като опция със същата седмична почасова ставка. Япония въведе мерки за насърчаване на своите компании да предлагат на работниците си по-кратка работна седмица с надеждата, че раждаемостта ще се увеличи. https://blitz.bg/

********

Етичната работна седмица, която обикновено се счита за четиридневна работна седмица, е концепция, която е на различни етапи на внедряване в различни страни по света. Някои организации и държави са започнали да използват четиридневна работна седмица като част от експерименти или иновационни модели на работа.

Първите идеи за кратка работна седмица датират от началото на 20-ти век. През 1926 година, в Съветския съюз, беше въведен първият законодателен акт за петдневна работна седмица, като по-късно през 1960 година беше въведена седемчасова работна седмица.

Оттам нататък, различни държави и компании по света експериментират с различни модели на работната седмица. Някои от тях предлагат четиридневна работна седмица като алтернатива, която може да подобри баланса между професионалния и личния живот на работещите.

Има няколко различни случая, когато държави и компании са започнали да прилагат четиридневна работна седмица, но няма един конкретен отговор на въпроса за първата държава, която я е прилагала.

Някои компании и организации в различни части на света са изпробвали модели на четиридневна работна седмица поради различни причини:

  1. Повишаване на производителността и мотивацията на служителите: Моделът на четиридневна работна седмица може да доведе до по-висока мотивация и производителност на служителите поради по-дългите почивни дни.
  2. Работа от разстояние и флексибилност: С развитието на технологиите и работата от разстояние, някои компании са започнали да въвеждат четиридневна работна седмица, като осигуряват по-голяма флексибилност на служителите си.
  3. Екологични и икономически аспекти: При четиридневна работна седмица служителите често пътуват по-малко до работа, което може да намали емисиите на въглероден двуокис и да намали разходите за гориво.

Макар четиридневната работна седмица да е интересен модел, който се използва от различни организации, няма един конкретен случай или държава, която да е започнала първа. Тя продължава да бъде предмет на изследвания и експерименти във всяка държава в света.

Да, има случаи на тридневна работна седмица, в които работниците работят само три дни в седмицата. Това е необичайна, но все по-често срещана практика, особено в някои от иновативните и модерни компании, които търсят да подобрят баланса между професионалния и личния живот на своите служители.

Тридневната работна седмица може да се прилага като част от различни програми за работа, като например програми за работа от разстояние (remote work), гъвкаво работно време (flexible work hours) или като част от експериментални модели на работна среда.

Такива модели на работна седмица се опитват да подобрят качеството на живот на служителите, да повишат тяхната продуктивност и да подкрепят по-здравословния и устойчив начин на живот. Въпреки че тридневната работна седмица все още не е толкова широко разпространена, някои компании и експериментални проекти я изследват като възможна алтернатива.

ИИ/