Празнично шествие на „Родопски хайдути“ премина в Смолян

0
65



Патриотичното сдружение „Родопски хайдути“ отбеляза Трети март с шествие в кв. Устово в Смолян.  Пременени в български носии и хайдушки облекла, младежите от „Родопски хайдути“ преминаха от църквата „Св. Никола“ до Алеята на възрожденците.

Последователите на родопските хайдути се поклониха в храма „Св. Никола“ и на паметника на загиналите за освобождението герои в кв. Устово. Шествието на младежкото сдружение се провежда за 14-та година. Част от автентичните облекла на участниците в шествието са на местни хайдути, борили се за свободата в Родопите, извоювана няколко десетилетия след Освобождението. От „Родопски хайдути“ уточниха, че инициативата не е част от организираните от Община Смолян чествания.

Трети март не трябва да е разделителна линия, а да ни обединява, заяви пред БТА Манол Ружинов, председател на „Родопски хайдути“. Той допълни, че членовете на сдружението отбелязват 3 март като символ на великата победа, която сме извоювали заедно с воините от различни националности и българските опълченци.

Националния празник отбелязват днес и членове на „Родопски хайдути“ от Германия и САЩ, уточниха от сдружението.

/ХК/



Източник БТА