Правителството направи отчет на свършеното за девет месеца, Денков и Габриел дадоха заявка за конструктивни преговори за ротацията

0
82



Правителството в оставка направи днес в Министерския съвет отчет за свършеното през изминалите девет месеца. Постигнатото беше илюстрирано със специален десетминутен филм, който беше показан пред журналистите в Гранитна зала и по време на онлайн предаването. Във видеото бе посочено, че за периода кабинетът е провел над 40 заседания, взел е над 600 решения и има над 300 постановления.

Оставката на премиера Николай Денков беше депозирана на 5 март в парламента. На следващия ден тя беше разгледана от Народното събрание, а депутатите я гласуваха единодушно с 216 гласа “за”. Преговорите за кабинет, начело с досегашния вицепремиер Мария Габриел, предстоят.

Министър-председателят в оставка Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел декларираха, че ще продължат да работят заедно. “С Мария Габриел ще направим всичко възможно, за да направим плавен преход, с минимални сътресения, за да можем да продължим да работим заедно“, заяви премиерът Денков по време на отчета. Управленската програма продължава и през следващите девет месеца. Ние се намиране в средата на нейното изпълнение“, каза премиерът. Той посочи, че от началото на мандата на това правителство, депутатите са отправили към премиера, вицепремиера и министрите общо 56 питания и 1891 въпроса. “Народното събрание е провело 13 изслушвания на членове на правителството, проведени са и осем блиц контрола с нашето участие с г-жа Габриел“, каза той. Денков подчерта, че кабинетът ежемесечно е отчитал резултатите си, а те са публикувани и видими публично на интернет страницата на Министерския съвет. 

Премиерът даде заявка, че ще направи всичко възможно през следващите няколко дни да бъде постигнато съгласие на преговорите за ротацията в управлението. “Дали е първи или втори мандат, няма значение, аз лично ще работя това да стане с първия мандат и се надявам, че това ще получи подкрепа отвсякъде”, заяви Денков, коментирайки темата. По думите на премиера е налице цялата основа, предварителна информация и разбиране на процесите, които се случват в България, за да се влезем конструктивно в преговори и да се излезе от тях с позитивен резултат. “Бъдете търпеливи, защото имаме да свършим доста работа. Аз се надявам, че ще бъде успешна”, заяви Николай Денков.

Макар и в различни позиции и функции, с Мария Габриел сме участвали в много преговори. В преговорите е важно да се влезе с конкретни документи, с ясни приоритети и желание да се постигне съгласие. Ние имаме входни документи, бяха представени и от двете страни. Убеден съм, че и двамата имаме желание да проведем конструктивно преговорите. Това дава надежда, че ще имаме положителен резултат“, каза още Денков. „Съединението прави силата, разединението ни прави слаби“, подчерта премиерът. По думите му част от политическите сили, които подкрепят правителството, също са се опитвали да спечелят позитив, критикувайки го. 

Премиерът в оставка заяви, че страната ни има политическа визия за своето развитие. Тя трябва да стане нормална европейска държава, с високи доходи, ниски неравенства, подходяща среда за бизнеса, грижа за хората и привлекателна за инвеститори, каза той. 

Мария Габриел  открои основните приоритети, по които е работила като вицепремиер и министър на външните работи. Като вицепремиер тя каза, че е координирала дейността на четири агенции, председателствала е девет съвета, две национални комисии и един комитет. Тя подчерта в работата си напредъка в борбата с трафика на хора, както и превенцията и защитата от домашно насилие. Габриел отдаде заслуженото на всички, които са допринесли по тези две теми. 

Във външнополитическата сфера Габриел каза, че за нея е изключително важно България да приеме първата си външнополитическа стратегия в своята история, което ще усили предвидимостта и надеждността на страната като партньор за справяне с регионални и глобални предизвикателства. “Ще продължат усилията, свързани с бранд „България“. България трябва да изпълни със съдържание разказа за своите успехи”, заяви Мария Габриел. Тя обърна внимание и на подкрепата на страната ни за българите зад граница.

Мария Габриел напомни колко важна е първата външнополитическа стратегия в историята на България. Нашият календар е много ясен – до средата на този месец да имаме текст, който вече да е одобрен и от екипите във външно министерство, и от консултативния борд, уточни тя. Габриел отбеляза, че е приключила трите публични дискусии, на които са отделили време на младите хора, академиците и международните ни партньори. Ако планът е да следваме календар, би трябвало до месец май, юни България да има своята външнополитическа стратегия. Смятам, че това е много важен документ, защото той излъчва послание за целия свят и за нашите партньори, каза Габриел.

Вицепремиерът в оставка благодари на Николай Денков за съвместната работа и конструктивния тон, който са успели да запазят. Това ни позволи неведнъж да продължим, въпреки трудностите, и да покажем, че изпитанията ни правят само по-силни и оставаме заедно, посочи, че “обединените усилия раждат по-устойчиви резултати, а откритият диалог е най-доброто за преодоляване на различията”. Тя припомни трудният, но изключително важен избор преди девет месеца и отбеляза, че политическите партии, подкрепящи правителството, успяха да смекчат противоречията и откритото недоверие помежду си.

По темата за предстоящата ротация и преговорите Мария Габриел каза, че на този етап важното е да се запази съгласието върху принципите, механизма, приоритетите и след това да се мисли за  персоналния състав на правителството. Ще остана вярна на правилото “мълчанието е злато”, заяви Мария Габриел. “За да си дадем шанс и преговорите да протекат в детайл със солидна основа и посока, означава да говорим по-малко и когато има нещо, то да бъде споделено пред всички”, отбеляза тя. Габриел каза, че преговорите се водят между ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната – Демократична България”. След като сме го заявили, трябва да го отстояваме до край, заяви Габриел. Преговорните екипи са ясни, имената ги знаете, разчитам, че хората, които сме заявили, че ще участваме в преговорите, ще сме тези, които ще преговаряме, дискутираме и вземаме решенията, добави тя.

Финансова политика

„Двата стратегически приоритета пред Министерство на финансите и пред България са ясни. Първият е България да влезе през 2025 г. в еврозоната. Вторият стратегически приоритет е да продължим политиката, която стъпва върху два стълба – да растат доходите изпреварващо на инфлацията, два до три пъти по-бързо, а другият стълб е да се подпомага бизнесът в същото време да направи необходимите инвестиции, за да може тези доходи да бъдат защитени през подобряване на продуктивността на труда“, отчете министърът на финансите в оставка Асен Василев. 

Василев добави, че членството в еврозоната ще подобри институционалната рамка на страната, ще намали разходите на бизнеса и на хората, и ще позволи да се повиши значително потокът на инвестиции.

Вътрешни работи

За цел през настоящата година си поставяме няколко реформи в структурите на МВР, предимно в административните дирекции, идентифицирали сме проблема и търсим решение, заяви министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов. 

Министърът отбеляза, че борбата с нелегалната миграция и пътния травматизъм остават приоритетни за ведомството. Той добави, че през тази година ще продължи обучението на кадрите на МВР на всички нива.

Във връзка с нелегалната миграция Калин Стоянов зави, че от септември 2023 г. се отбелязва трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск към България. По думите му това се дължи на засиления контрол по границата, както и засилената работа с Турция и по линия на работата срещу престъпните групи за трафик на хора. По линия на борбата с пътния травматизъм той посочи, че от 01.06.2023 г. до 05.03.2024 г. жертвите по пътищата са с 35 по-малко спрямо предходни периоди. 

Регионално развитие и благоустройство

Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Андрей Цеков изведе на преден план ролята на ведомството да инвестира средствата на българските данъкоплатци в инфраструктура, която да подобрява начина им на живот. Това е голямата цел, призвание и приоритет пред министерството, каза министърът.

В по-тесен контекст приоритетът през следващите девет месеца е насочен към постигане на съществен напредък в развитието на автомагистралната мрежа на страната, заяви още той. След като в първите девет месеца успяхме да постигнем напредък по проектната и бюджетна обезпеченост на всички магистрали, основната цел през втория период ще бъде да постигнем допълнителен физически напредък в тяхното изпълнение и до края на 2024 година да отворим за движение нови между 60 и 96 километра автомагистрални участъци, каза Цеков.

Здравеопазване

Водещ приоритет на Министерството на здравеопазването до края на годината е изграждането на Национална детска болница, има и необходимата договореност с Европейската инвестиционна банка“, каза министърът на здравеопазването в оставка проф. Христо Хинков по време на отчета. 

Здравеопазването е тежка система, в която промените изискват време и резултатите се очакват не веднага, а след период, в който се виждат положителните ефекти от заложеното в управленската програма, добави той. Друг приоритет е усъвършенстване на трансплантационния модел в страната, а тази година сме рекордьори в донорските ситуации и трансплантации, допълни проф. Хинков.

Отбрана

„До момента сме осигурили (на Украйна – бел.ред.) над 7000 тона материални средства, в това число милиони боеприпаси от различен вид и калибър плюс над 140 машини, които пътуват към Украйна“, заяви министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев. 

В края на м.г. парламентът реши, отхвърляйки вето на президента, България да предостави безвъзмездно бронирана транспортна техника на Украйна. Тези машини са дадени на създадените Вътрешни войски 80-те години и не са използвани от жандармерията. За МВР те категорично са с отпаднала необходимост, каза тогава Тагарев. Според него украинската армия не може да тръгне в атака с тези машини, но те биха им послужили в определени условия.

Моят основен приоритет е адаптирането на българските Въоръжени сили и системата за управление към рязко влошената среда за сигурност, създаване на условия за ефективно изпълнение на плановете на НАТО за възпиране и отбрана на Източния фланг, каза Тагарев.

Земеделие и храни

Министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев изтъкна три основни фокуса в работата на неговия екип. Като първи основен акцент Вътев посочи законодателните промени в подкрепа на местните производители, за да може повече български продукти да достигат до трапезата на потребителите.

На второ място аграрният министър в оставка постави укрепване и повишаване на лабораторния капацитет за контрол на качеството и безопасността на храните. 

Като последна точка Вътев насочи вниманието към възстановяването и модернизацията на хидромелиоративните системи на България. “Възстановяваме и административния такъв капацитет, който беше сведен до нула”, подчерта той, припомняйки, че в момента тече рехабилитацията на 24 ключови канала за напояване.

Правосъдие

Приемане за първи път на Закон за лобизма и лобистката дейности е ключов приоритет, заяви министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов. Той посочи, че с такъв закон ще се дадат гаранции, че законодателният процес, вземането на решения – “защитава публичните интереси, а не някои частни интереси”.

Като друг приоритет министърът отбеляза реализирането на практика на промените в Конституцията, изготвяне на нов Закон за съдебната власт, който вече е обявен за предварително обществено обсъждане. Атанас Славов добави, че проектът ще бъде консултиран с парламентарните групи и професионалните общности.

Труд и социална политика

Екипът на Министерството на труда и социалната политика, под моето лидерство, си постави два стратегически приоритета, които ще бъдат нашата пътеводна светлина в следващите месеци до края на годината, отчете ресорният министър в оставка Иванка Шалапатова. Първият е продължаване на политиката за повишаване доходите на населението, което може да се случи, когато продължим и ефективната подкрепа за повишаване производителността на труда именно чрез инвестиране в компетенции на работната сила, обясни Шалапатова.

Вторият ни стратегически подход е свързан с подобряване на социалната подкрепа и извеждане на хората от продължително състояние на бедност и социално изключване, посочи тя.

Транспорт и съобщения

Модернизацията на железопътния транспорт и развитието на спешната помощ по въздух определи като своите приоритети министърът на транспорта и съобщенията в оставка Георги Гвоздейков. Близката задача, за която трябва да положим максимални усилия, е финализирането на обществените поръчки по доставка на подвижен състав и подписването на договори. Това е проект, финансиран по Плана за възстановяване и устойчивост. Това би било усетено от хората най-добре, тъй като транспортът е с огромен потенциал – иновативен и екологичен“, посочи Гвоздейков за развитието на железопътния транспорт.

Той увери, че поставената от правителството цел е до края на годината на територията на България да има три действащи оперативни бази, където да са позиционирани въздушни линейки.

Околна среда и води

Имам амбицията през тази година да съкратим в България инвестиционния процес с една година, което в много голяма степен е в наши ръце, каза министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов. 

Министър Попов изрази надежда, че тази амбиция може да се постигне.

Електронно управление

От 1 януари 2025 г. всички български граждани с увреждания ще могат автоматично да получат своята годишна винетка, без да подават заявление“, каза министърът на електронното управление в оставка Александър Йоловски. Това е реалното приложение на т.нар. проактивни услуги. Нещо, което е изключителна трудност за въвеждане в България през последните 22 години, каза министърът.

Вторият голям приоритет за следващите месеци е централизацията на обществените поръчки в областта на електронното управление и информационните и комуникационни технологии, така че да се сложи край на секретните обществени поръчки, всички те да бъдат само открити процедури с критерии на възлагане – най-ниска цена, коментира Йоловски.

Култура

Основен приоритет остава развитието на културния сектор и създаването на по-добри условия за работа в него, както и по-добра система за опазване на културното ни наследство, заяви министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев.

Кръстев изтъкна добрата работа на екипа, който работи в Министерството на културата. „Благодаря за подкрепата на Министерския съвет, на Народното събрание, на всички хора от сектора, с които работихме заедно, имахме подкрепата и затова свършихме доста сериозна работа“, каза той.

Образование и наука

„За повишаване на качеството на училищното и на академичното образование имаме краткосрочни цели – за развитието на дигитализацията в образованието България и за подобряване на платформата “Дигитална раница”, както и с прилагане на насоките за изкуствения интелект. България е една от първите страни в Европа и в света, в която има насоки за прилагане на изкуствения интелект в училище и в помощ на учителите, както и за развитието на социални и емоционални умения у учениците“, отчете министърът на образованието и науката в оставка Галин Цоков. 

Важен и водещ приоритет в нашата досегашна работа, и в следващите месеци в работата на МОН ще бъде развитието на модерна образователна и академична среда, каза министър Цоков.

Енергетика

По думите на министъра на енергетиката в оставка Румен Радев, основната цел пред екипа на министерството е достъпна, сигурна и устойчива енергия за гражданите на България за техния по-добър живот.

В следващия 9-месечен период Радев формулира няколко основни задачи, първата сред които е да се завърши стратегията за устойчиво енергийно развитие на България до 2030 година с хоризонт 2050 година.

Икономика

Ще продължим да изпълняваме икономическите приоритети около общите ни усилия за присъединяването на България към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие“, каза министърът на икономиката и индустрията в оставка Богдан Богданов. 

Ключов приоритет за министерството е свързан с ръста на икономиката на страната, допълни Богданов.

Имаме още работа, за да бъдат постигнати осезаеми резултати по намаляването на административната тежест за бизнеса и улесняването на достъпа на граждани от трети страни до българския трудов пазар. Работи се активно по осигуряването на най-добри условия за българската отбранителна индустрия, за да се гарантират националните и съюзническите ни капацитети, но и да се реализира необходимата подкрепа за Украйна, каза министърът.

Растеж и иновации

Министерството на иновациите и растежа има два стратегически приоритета – насърчаване на иновациите и привличането на стратегически инвеститори за България, каза министърът на иновациите и растежа в оставка Милена Стойчева. 

Подходът за постигане на първата цел, по думите ѝ, ще бъде постигнат чрез активна програма и продължаване на визията и работата по превръщането на България в лидер на иновационен хъб за Югоизточна Европа. 

Като цел Милена Стойчева изтъкна и оптималното използване на финансовите инструменти в портфейла на МИР и активна работа на регионално и световно ниво за представяне на България като много атрактивно място за инвестиции, свързано с таланта, технологиите и стратегическото ни позициониране.

Туризъм 

Основният ни приоритет е да продължим програмата и реформата в областта на маркетинговите и рекламни политики, а именно повече прозрачност и ефективност и за първи път в партньорство с бизнеса и общините. В резултат на тази реформа, само с пет милиона лева, вложени ефективно и правилно, имаме 70 процента възвръщаемост ранни записвания на британски пазар за 2024 г., 30 процента за 2025 г. и 20 процента на пазар Германия“ отчете министърът на туризма в оставка Зарица Динкова.

Вторият ни приоритет е да подпомогнем хотелиерите за повишаване на качеството и конкурентоспособността чрез иновации и устойчивост, каза министърът. Продължаваме политиките на прозрачност и отвореност и пример за това е промяната в процедурата за отдаване на плажовете чрез търг с явно наддаване, посочи Динкова.

Спорт и младежки политики

„Всеки ден през изминалите девет месеца работихме усърдно в изпълнение на три големи цели: максимално добри условия за развитие на елитния спорт, достъпен спорт за всички в България и да спрем източването на парите за спорт“. Това заяви министърът на младежта и спорта в оставка Димитър Илиев. 

Илиев акцентира, че в среда на наследени проблеми и множество атаки, ръководството на Министерството е работило при пълна публичност и прозрачност. „Внесохме стабилност в системата. Увеличихме финансирането и въведохме драконовски мерки за контрол на федерациите. Осигурихме рекорден бюджет за централите по олимпийските спортове – близо 43 милиона лева за 2024 г. Така атлетите ни ще се фокусират единствено върху спечелването на повече медали за България на Летните  олимпийски игри в Париж“, изтъкна министърът на младежта и спорта.  Той отбеляза като важен знак за подкрепата от страна на Министерството към българските спортисти  увеличението с 27% на месечните средства за подготовка и възстановяване на атлетите с олимпийски квоти.



Източник БТА