По повод Световния ден на водата ВиК – Видин засади 50 дръвчета

0
65



По повод Световния ден на водата „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД (ВиК) – Видин засади 50 дръвчета от вида американски червен дъб. Ангажираме се и с грижите за тяхното отглеждане, поливане и всичко, което е необходимо, каза управителят на дружеството инж. Илко Илиев. 

Гледаме на това не като на еднократен акт, а като дългосрочна инициатива, с която да дадем малък принос към глобалните усилия на хората за опазване на природната среда и възобновяване на природните ресурси. Още повече, че работещите в сферата на водоснабдяването, винаги са били ангажирани с тези проблеми за опазване и възстановяване на водните ресурси, добави той.

Предварително подготвеният терен за залесяването се намира на територията на първа санитарно-охранителна зона на помпена станция „Видин КОС“. Тя е един от двата водоизточника на град Видин и водоснабдява града и още няколко села от общината. Изградена през далечната 1936 година по времето на видинския кмет д-р Бърни Бончев. Това е първият шахтов кладенец, от който за първи път се водоснабдява Видин. 

При избора на залесителния материал съдействие са оказали служители на Държавно горско стопанство – Берковица, които са предоставили дръвчета, както и са дали указания за засаждането и отглеждането. След консултации със специалисти се оказа, че Американският червен дъб е подходящ вид за нашите географски, климатични и теренни условия, отбеляза инж. Илиев. И обясни, че произходът му е от северноамериканския континент, като в нашата страна присъства от началото на XX век. Американският червен дъб образува добра коренова система, израства на височина над 30 м. и се характеризира с един от най-бързите темпове на растеж сред видовете дъб. При оптимални условия живее до 500 години, каза още управителят на ВиК – Видин.

Той припомни, че Световният ден на водата се отбелязва на 22 март повече от 40 години. За работещите във водния сектор тази дата е припозната като професионален празник. По този повод всички ВиК дружества в страната се включихме към инициативата за залесяване на „Български ВиК холдинг“ ЕАД. Целта е от една страна да отбележим нашия професионален празник и от друга – да послужи като вдъхновение за нашите абонати и нашите съграждани да са по активни и по ангажирани с проблемите на опазване на околната среда, коментира инж. Илко Илиев.

/РН/



Източник БТА