Очаква се финалното решение за средствата за покриване на дисбалансите в заплатите на работещите в държавната администрация, каза Кремена Атанасова от КТ „Подкрепа“

0
66



Текат финални процедури за решението за разпределяне на средствата, предвидени за покриване на дисбалансите в заплащането на работещи и служители в държавната администрация. Очакваме процесът да бъде финализиран през тази седмица и постановлението да бъде качено в портала за обществени консултации. Това заяви за БТА председателят на Синдиката на административните служители „Подкрепа“ Кремена Атанасова. Тя беше част от разговорите с екип на Министерския съвет (МС) относно разпределянето на предвидените 268 милиона лева. Представени ни бяха различни варианти, сигурно над 15, като от МС са положили сериозни усилия и ние от синдиката оценяваме това, обясни тя.

Атанасова не коментира конкретни суми, които са били обсъждани. По думите ѝ, ако се приеме, принципът вероятно ще бъде за „твърда сума на база различните длъжности и нивата в администрацията“, като идеята е той да бъде насочен към хората на по-ниски длъжности и съответно с по-ниски заплати.

Например за социалните работници обсъжданата сума е около 240 лв. на човек, като ще има нови определени минимуми, които специално за тази длъжност са 1400 лева. Всички под тази сума и след увеличението от 240 лв., ако не достигнат този нов минимум, ще получат допълнително до 1400 лв. автоматично, обясни Атанасова. Автоматично всички над 1400 лв. ще получат тези около 240 лв. и по този начин ще се смали дисбалансът между длъжности, уточни също тя, като отново посочи, че се очаква финалното решение и постановление.

Работещи и служители в Агенцията за социално подпомагане са едни от държавните служители, очакващи увеличение на заплатите. Социалните работници са в стачна готовност, има събрани над 2500 подписа за ефективна стачка, ако не се постигнат исканията за 30% увеличение. Някои от тях ще стигнат тези 30%, но е възможно други да не стигнат, коментира Кремена Атанасова.

Социалният министър в оставка Иванка Шалапатова вече заяви, че очакваният ръст на заплатите на социалните работници е за поне 10%. В края на февруари тя потвърди, че се очаква увеличението да бъде със задна дата от 1 януари. Пред дни изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) Надя Танева каза, че има уверение, че до края на март ще бъде представен механизмът за средствата. Тя потвърди, че повишението трябва да е със задна дата, но направи уговорката, че не може да се ангажира с какъв процент ще е то.



Източник БТА