Отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи

0
88



По случай Деня на спасяването на българските евреи и на отдаване на почит пред паметта на жертвите на Холокоста президентът Румен Радев ще посети село Горско Сливово, където е живял израелският писател, историк и общественик професор Михаел Бар-Зоар. С „Поход на толерантността“ в София денят ще бъде отбелязан от българската еврейска общност. 

Президентът ще участва в церемония по наименуването на улица на името на проф. Михаел Бар-Зоар в село Горско Сливово, община Летница, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Роденият в България световноизвестен израелски писател, историк и общественик професор Михаел Бар-Зоар също ще участва в събитието. Пред дома, в който той е живял, президентът ще произнесе слово в в 12:00 ч. 

В София българската еврейска общност ще отбележи 81–вата годишнина от спасяването на българските евреи чрез „Поход на толерантността“, съобщи организация на евреите в България „Шалом“. Походът ще започне от 10:30 ч. пред храм „Света София“, в 11:00 ч. ще започне церемония пред Паметника на Спасението в градина „Св. Климент Охридски“. В събитието се очаква да се включат Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи в оставка, народни представители, кметът на столицата Васил Терзиев, представители на дипломатическите мисии и други официални лица.   

Тази година се навършват 81 години от акта на хуманизъм и толерантност на българския народ и държавни институции по времето на Втората световна война, довел до спасяването на близо 50 хиляди български евреи, припомнят от прессекретариата на държавния глава. 

Денят на спасяването на българските евреи се отбелязва от 2003 г. с решение на Министерския съвет, прието на 13 февруари същата година, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА. Определянето на датата е свързано с приетата на 18 октомври 2002 г. от министрите на образованието на страните членки на Съвета на Европа декларация, съгласно която всяка държава отбелязва ден в памет на жертвите на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството, съобразно нейната национална история.

На 17 март 1943 г. подпредседателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев изпраща изложение до министър-председателя, подкрепено от 43-ма народни представители, против депортирането на българските евреи. С активните действия на пловдивския митрополит Кирил и софийския екзарх Стефан и с намесата и на обществеността от депортация са спасени близо 50 000 български евреи.



Източник БТА