Основна цел на България остава премахването и на сухопътния граничен контрол в рамките на Шенгенското пространство възможно най-скоро, заяви Росен Желязков

0
63



Основна цел на България остава премахването и на сухопътния граничен контрол в рамките на Шенгенското пространство възможно най-скоро в рамките на настоящата година. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка, съобщиха от пресцентъра на парламента. Росен Желязков е на посещение във Виена за участие в Деветата конференция на председатели на парламенти в рамките на Стратегията на ЕС за региона на река Дунав (EUSDR).

Председателят на Народното събрание отбеляза, че през изминалата година е направена важна стъпка по пътя към присъединяването на България към Шенгенското пространство. Убедени сме, че премахването на сухопътния граничен контрол за нас ще укрепи вътрешния пазар и конкурентоспособност на ЕС и ще доведе до засилване на сигурността в ЕС, особено в контекста на общите заплахи, пред които всички сме изправени, допълни той. По думите му това ще даде и още по-голям тласък на икономическите отношения между двете страни. Недвусмислена е и позицията на австрийския бизнес в полза на пълноценното ни членство, подчерта председателят на парламента.

Росен Желязков заяви, че страната ни е предприела решителни мерки за засилване на контрола по външните граници на ЕС, предотвратяване на вторични движения и борба с трафика на мигранти. От началото на 2024 година Агенция „Митници“ извършва засилени проверки на всички митнически и гранични пунктове, както и на територията на цялата страна, на стоки и товари, които пътуват от и до Австрия, подчерта той и допълни, че това е в изпълнение на ангажимента за засилен контрол по сухопътните граници, поет от България и Румъния към Австрия в подписания анекс към решението за присъединяване на двете страни към Шенген.

Председателят на Народното събрание благодари за подкрепата на Австрия за присъединяване на България към еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Желязков отбеляза, че страната е важен политически и икономически партньор на България и ние развиваме интензивен диалог и активно сътрудничество. През 2024 г. се навършват 145 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни, добави той.

Активизирането на политическия диалог между парламентите на България и Австрия на ниво председатели на парламенти, парламентарни комисии и Групи за приятелство както по двустранна линия, така и в рамките на международни форуми допринася за по-доброто разбиране на националните позиции и защита на сходните интереси на двете държави, посочи председателят на парламента.

Австрия е сред водещите чуждестранни инвеститори у нас, припомни Росен Желязков. Приветстваме интереса на австрийския бизнес да разширява присъствието си в България в области като нови технологии и иновации, подкрепяйки същевременно развитието на индустриални паркове и модерни индустриални зони, допълни той. Заинтересовани сме от обмен на опит в области като възобновяемата енергия, енергийната ефективност, цифровизацията, новите енергийни технологии, водорода, електронната мобилност, както и управлението и оползотворяването на отпадъците, развитието на кръговата икономика, отбеляза председателят на парламента.

По-рано днес Росен Желязков се срещна председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук. Председателят на парламента обяви, че новата вълна от нападения на Русия спрямо Украйна поставя отново на дневен ред въпроса за засилване на натиска на международната общност за изпълнение на поетите от агресора международни задължения.

 



Източник БТА