Върховните магистрати от касационната инстанция приемат, че Решението за оценка на околната среда на РИОСВ е незаконосъобразно и първоинстанционният съд правилно го е отменил

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с което е отменен отказа на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич. Предмет на съдебния спор е инвестиционно предложение от „Русгеоком БГ“ ЕООД за „Разработване и усвояване на находище „Спасово“ с площ 219 кв. км. в блок „Добрич“, включващо четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“ за проучване и добив на природен газ.

Върховните магистрати от касационната инстанция приемат, че Решението за оценка на околната среда на РИОСВ е незаконосъобразно и първоинстанционният съд правилно го е отменил.В него няма изведени фактически основания за издаването му. Не са посочени и конкретни факти и доказателства, които се вземат предвид, не са посочени и какви са становищата на страните и участниците по отношение на тези факти. РИОС не е осъдил и фактите, доказателствата и становищата на страните.

Наред с това в рамките на съдебния контрол Варненският административен съд е установил и нарушение на административно производствените правила по отношение развитието на административния процес с участието на страните, както и на процесуалните действия, извършени от РИОСВ.

В Решението си Административен съд – Варна е посочили, че в производство на съдебен контрол подлежи не качеството и съдържанието на доклада за Оценка на въздействието върху околната среда, а законосъобразността на решението, с което е отказано одобряването му. Първоинстанционният съд обръща внимание на противоречащи си становища от едни и същи органи – Басейнови дирекции „Дунавски район“ и „Черноморски район“, както и РЗИ Добрич. Посочва се също, че избирателно са цитирани само становищата, събрани след обществените обсъждания, които са в обратен смисъл на тези, дадени при първоначалната оценка на доклада.

Поради тези нарушения върховните магистрати приемат, че решението на Варненския административен съд правилно и следва да бъде оставено в сила.

  1. БГ поиска управляващите да препотвърдят забраната за добив на шистов газ
  2. Съдът отмени отказа на РИОСВ-Варна за добив на газ в Добруджа
  3. ЕНЕРГИЙНА КОМПАНИЯ ПОДГОТВЯ ИСК СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ ЗА СТОТИЦИ МИЛИОНИ
  4. ОТЛОЖИХА ДЕЛОТО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ
  5. БИТКАТА ЗА ЗЕМЯТА НА ДОБРУДЖА ПРОДЪЛЖАВА
  6. Съдът поиска близо 6000 лева от протестиращите срещу добива на газ край Генерал Тошево

ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ В АРХИВНИЯ НИ САЙТ