Съдът поиска близо 6000 лева от протестиращите срещу добива на газ край Генерал Тошево

0
2207

По 1900 лева трябва да платят трима жители на Генерал Тошево, които защитават в съда интересите на съгражданите си срещу добива на природен газ от находище „Спасово“, блок „Добрич“, сочи БНР.

Историята накратко звучи така: През октомври 2017-а година община Генерал Тошево кипеше от негодувание заради инвестиционните намерения за добив на природен газ на нейна територия. Фирмата инвеститор Русгеоком искаше да изгради 41 сондажа в землищата на 18 населени места в региона или иначе казано да усвои залежите от природен газ в находище „Спасово“, блок „Добрич“.

Недоволството на хората беше продиктувано от реалната заплаха тези сондажи да замърсят единствения източник на вода за цяла Добруджа, а именно подводния воден ресурс, наречен Малм Валанж. Проведоха се няколко протеста, чуха се мненията на редица експерти и в крайна сметка община Генерал Тошево инициира провеждането на референдум. На 17 декември 2017 година близо 97% от жителите на община Генерал Тошево гласуваха срещу добива на природен газ на нейна територия.

На 25 януари 2018 година експертният съвет на Екоинспекцията във Варна пък отхвърли Доклада за оценката на въздействието на околната среда и водите на Русгеоком и по този начин стопира техните инвестиционни намерения. Разбира се, съвсем очаквано от Русгеоком се възползваха от правото си да обжалват това решение и така делото влезе във Варненския административен съд. В делото като заинтересована страна се конституираха гражданите инж. Иванка Казакова, Айдън Яия и Дона Пикард. Забележете – трима души, обикновени граждани като всички останали недоволни, тръгнали да бранят водата и земята на добруджанеца. В същото време като заинтересовани страни по делото бяха поканени да се конституират и общините Добрич и Генерал Тошево. Но техните общински съвети ограничиха подкрепата си до единна декларация, че са против добива на природен газ в Тошевско.

През ноември 2018-а година в делото на Русгеоком срещу екоинспекцията във Варна съдът назначи комплексна съдебно-техническа експертиза с 5 вещи лица – хидрогеолог, сондажен инженер, геолог, химик и геолог-геофизик. Първоначално те са назначени при утвърден хонорар от общо 1000 лв, който е внесен от страните като депозит. Разпределението на депозита е извършено в съответствие с поисканите и допуснатите въпроси на жалбоподателите и заинтересованите страни в съотношение 70% за Русгеоком и по 10% за трите конституирани по делото лица. Само около два месеца по-късно хонорарът неясно защо от 1 000 лв нараства 20 пъти и става 20 000 лв. Тази сума трябва да бъде заплатена в едномесечен срок отново в същото съотношение или иначе казано – 13 300 за Русгеоком и по 1900 лв. За Иванка Казакова, Дона Пикард и Айдън Яия.

Следващото заседание по делото, на което трябва да се разгледат извършените експертизи на тези скъпоплатени експерти, е на 5 март. Самите експертизи пък трябваше да са готови на 15.02. В същото време срокът за получаването на депозита им в съда изтича чак в края на февруари.

http://www.paragraph22.bg