Ако трябва да се вярва на порното и мръсните вицове, аналният секс съществува поради една причина: да накара мъжа да се чувства добре. Но изглежда никой никога не пита жените как се чувстват относно всичко това.

Е, сега всичко се променя. Ново проучване, публикувано в списанието PLOS ONE, е първото в историята, което прави точно това: широкомащабно изследване върху вероятностна извадка от повече от 3000 жени в САЩ на възраст между 18 и 93 години за конкретните начини, по които аналното докосване може да им доставя удоволствие. Резултатът, според авторите, е важно разширяване на съществуващата литература, фокусирана върху ануса.

Ето и какво откриват изследователите. Преди да започнем обаче, трябва да преосмислим какво имаме предвид под “анален секс”. В края на краищата, този термин създава един специфичен образ в ума, нали? Както се изразяват самите изследователи, “съществуващите проучвания най-често операционализират “анален секс” за жени по отношение на проникване през ануса им с пениса на партньор мъж.”

Но аналния секс не бива да се ограничава до пенетрация с пенис. Според проучването има много трикове за анален секс, които пропускаме. Авторите отбелязват, че чрез индуктивно, качествено изследване, те идентифицират и назовават три недефинирани преди това техники за анално докосване, които се намират за приятни от много от жените в САЩ. Това са “анално плитко докосване”, “анално повърхностно докосване” и “анално двойно докосване”.

Изследователите предоставят и подробни описания (с диаграми) на техниките. Плитката анална техника се отнася до “проникващо докосване… точно вътре в аналния отвор, не по-дълбоко от върха на пръста/кокалчето”, обясняват те – техника, която 35%, или повече от един на всеки трима, от анкетираните съобщават, че им харесва.

След това имаме анална повърхностна техника, която е “сексуално докосване… върху и около (не в) ануса”, което е още по-популярно – 40% от жените съобщават, че го намират за нещо, което им доставя удоволствие. И накрая, “аналната двойна техника е докосване върху или вътре в ануса по време на вагинално проникване или докосване на клитора”, също отбеляза рейтинг от 40% одобрение сред дамите.

Но защо, може би ще се зачудят много хора, трябва да ни интересува? Кой финансира изследване за аналния секс? И въпреки че може да се разглежда като донякъде несериозно проучване, то всъщност то има силата да повлияе на живота ни много по-пряко от по-малко табуираните изследвания.

“Когато дори няма думи за нещата, те буквално се правят “неописуеми”, пишат изследователите. “Езикът на секса е исторически клиничен или жаргон – не описва какво се радват жените и не е в услуга на жените.”

До момента няма име за някои от най-често срещаните приятни анални преживявания за жените. И дори да имаше такива термини, може да не знаем за тях, тъй като авторите отбелязват, че почти цялата информация за анален секс е свързана с потенциалните рискове или стигмата, свързани с проникването с пениса, и различните начини, по които жените може да не харесват или да бъдат принудени да го правят.

“Почти нищо не се знае нито за начините, по които жените активно избират различни техники, които не са пенисно-анално проникване, нито за това как нивата на удоволствие могат да варират при тези техники”, отбелязва проучването. “Интересът на популярните печатни и електронни медии към аналния секс се увеличи през последното десетилетие … но тези източници рядко признават по-широк репертоар от анална стимулация и методи за стимулация, които жените могат и избират.”

Според изследователите е важно жените да могат да избират активно анално докосване и стимулация, за да задоволят собствените си лични нужди от удоволствие. Затова и информация като тази е жизненоважна за способността на жените да “нормализират” своето участие и мотивация за поведение, което често е социално стигматизирано, заключват от IFL Science.

https://lifestyle.bg/