БИТКАТА ЗА ЗЕМЯТА НА ДОБРУДЖА ПРОДЪЛЖАВА

0
2814

Спешно се търсят 6000 лева за хонорар на вещите лица по делото, заведено от „Русгеоком“ относно добива на шистов газ в община Генерал Тошево

Миналата година Добруджа въстана срещу намеренията да надупчат и отровят земята ни. Имаше митинги, шествия, автопоходи, дебати… Имаше стотици писания, имаше компетентни експертни мнения, имаше народно недоволство, имаше обещание от висшите ешалони на властта у нас… Имаше дори референдум, на който хората казаха категорично „не“ на унищожението. Имаше и експертно становище на РИОСВ против добива на газ в община Генерал Тошево… Но – живеем в демократична държава, което в конкретния случай очевидно значи, че гласът на народа няма кой знае какво значение, тъй като фирмата „Русгеоком“, чиито намерения за дупчене на тошевския чернозем не са угаснали, заведе дело в Административен съд Варна – нещо на което има право по демократичните закони. Припомняме, че „Русгеоком БГ“ обжалва решението на Регионалната инспекция по околната средата и водите – Варна за неодобряване на инвестиционното предложение за добив на газ в находище „Спасово“. И така – сагата започна отново. Като заинтересовани лица по делото бяха конституирани трима души – хора, които активно заявиха позицията си по време на масовите протести: Иванка Казакова, Дона Пикард и Айдън Яия. Съдът отхвърли по някакви причини други наши съграждани, проявили желание да получат подобен статут. Сега в съда трябва да се произнесат експерти. Само че – първоначално определената сума от 1000 лева за тяхното експертно мнение вече стана… 20 000 лева! Петимата одобрени експерти са поискали по 4000 лева за изготвяне на съдебно-техническата експертиза. И – сумата е одобрена от съда! „Русгеоком“ трябва да внесе 13000 лева, останалите се „падат“ на тримата споменати по-горе радетели за добруджанската земя. Това са хората, които от началото на делото до сега вече са жертвали не малко лични средства, време, емоции и знания – за пътуване до Варна и участие в съдебните заседания. Това всъщност са хората, които  съвсем доброволно са се нагърбили да защитят общия ни интерес да живеем в чиста, плодородна Добруджа. Логично е всички да помогнем спешно да се съберат парите – и не само защото самите хора не разполагат с подобни суми, а защото те защитават не личния си, а нашия общ интерес. При това парите трябва да бъдат събрани бързо, защото на следващото заседание, което ще се проведе на 5 март, експертите вече трябва да са готови със скъпата си експертна оценка.

За набирането им вече са открити 2 сметки: 1. Дона Костадинова Пикард
BG75RZBB91551007602906 Райфайзен RZBBBGSF сметка в лева
за преводи от чужбина във всяка валута
чрез PAYPAL pickarddona@gmail.com Dona Pickard
2. Синтия Трифонова Недялкова
BG18BPBI79384061168701 Пощенска банка BPBIBGSF сметка в лева
В графа “Основание” задължително трябва да посочите: адм.дело 1060 / 2018 ВнАС на 3-ти състав

Каси в подкрепа на кампанията са поставени в търговски обекти в Добрич: магазин „Мартини“ – срещу гимназията по туризъм, магазин „Скития“ на бул. „Добруджа“, офис на ул. „Сан Стефано“ 2, стая 102, бензиностанция и метанстанция „Атанасов груп“, магазин „Хиполенд“.
Сумата трябва да бъде събрана до 10 дни.

Вчера добрички медии публикуваха новината, че председателят на Общински съвет Добрич Иво Пенчев е декларирал подпомагане на каузата от съветниците със сумата от 1000 лева. Искрено се надяваме, че този пример ще бъде подет и от други добруджански общини, както и от земеделски стопани.

Синтия Недялкова – двигателят на Гражданска инициатива против проучване и добив на шистов газ, снощи сподели, че в току-що откритата сметка вече са постъпили 200 лева. Тя обеща да дава отчет за събраната сума всеки ден и апелира към всички ни – към хората с възможности и към онези, които нямат сериозни финанси, но имат виждане за Добруджа и гражданско съзнание, да дарят кой колкото може – лев,  два или пет лева. По този начин всички ние ще покажем отново, че процедурни и съдебни хватки няма да ни разколебаят да защитим земята си. Г-жа Недялкова апелира и за друго – нека на следващото съдебно заседание отидем много хора. Нека в Апелативен съд видят, че волята ни да надделеем над конюнктурни бизнесинтереси е жива и че отново заявяваме:  няма да допуснем да отровят нашата земя, нашата вода, нашето бъдеще…

„С 41 сонди Добруджа ще стане като Кремиковци – край на земеделието, никаква реколта, никакви добиви, край на рентите, цената на земята ще падне –  заяви Синтия Недялкова в ефира на Радио Добруджа. – Най-страшното е, че всички сондажи ще преминават през водата на подземното езеро и тя ще бъде отровена. Това ще се отрази не само на хората от община Генерал Тошево и област Добрич, но и на цяла Добруджа и Североизточна България. Никой, освен концесонера, няма да спечели нищо“ – категорична е Синтия Недялкова.

… И така – въпреки гласа на народа, още не се знае дали и кога ще надупчат добруджанската земя. Сега чакаме скъпите експерти да се произнесат.  После – дано не се наложи народът на Добруджа да се съди с „Русгеоком“ по всички инстанции.

Сабина ДУКОВА