„Русгеоком БГ“ получи разрешение да добива природен газ край Генерал Тошево, но след много инвестиции РИОСВ блокира дейността

Компанията „Русгеоком БГ“ ЕАД, която искаше да разработва газовото находище „Спасово” край Генерал Тошево, подготвя съдебен иск срещу България на стойност стотици милиони. Това заявиха пред Economic.bg източници от нефтогазовия бизнес у нас. Фирмата ще пледира за обезщетение за извършените разходи по проучването на находището, след което обаче получи отказ да добива от там. Според информацията искът е за 300 млн. долара.

„Русгеоком БГ” е титуляр на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в „Блок Добрич” в региона на Генерал Тошево, близо до сухопътната ни граница с Румъния. Проучвателните сондажи, за които са похарчени над 30 млн. долара, доказват наличие на газ и е локализирано газовото находище „Спасово”.

Установените извлекаеми запаси на синьо гориво са изчислени на малко над 1 млрд. куб. м, като наличието на множество „капани”, установени от сеизмичните изследвания, сочат потенциал за утрояването им.
Дружеството подготвя инвестиционно предложение за 35-годишен срок на разработване и експлоатация, като за целта находището е разделено на 4 участъка – „Рогозина”, „Рогозина-изток”, „Чернооково” и „Калина”, с общо 8 сондажни площадки. През ноември 2017 г. лично екоминистърът Нено Димов обясни в парламента, че находището е класическо и ще се разработва по конвенционалните методи, които изключват технологии като хидрофракинг и др., с които по света се добива т.нар. „шистов” газ. Министър Димов дори обясни, че се предвижда отпадните води да се извозват до пречиствателна станция.

Докато Нено Димов увещаваше депутатите в безопасността на проекта, подбудени от зелени активисти, местните хора и земеделски производители се вдигнаха на протести. Като резултат от тях и на обществените обсъждания докладът по ОВОС рязко се трансформира от първоначално положителен, както личи и от отговора на министър Димов по време на парламентарния контрол на 3 ноември 2017 г., в рязко отрицателен спрямо проекта. В мотивите на Експертния екологичен съвет към РИОСВ-Варна е посочено, че разработването на находището ще създаде опасност от замърсяване на водоносните хоризонти поради факта, че в района има сондажи на ВиК-Добрич за питейни нужди.

В крайна сметка „Русгеоком БГ” е подало жалба в Административния съд във Варна срещу решението на местната РИОСВ да недопусне добив на газ от находище „Спасово, делото по което все още не е приключило. Тъй като, според юристи, е почти сигурно, че то ще бъде загубено, в компанията вече обмислят да съдят България в чужбина за обезщетение за направените разходи и за пропуснатите ползи от доказаните запаси от газ.

Според адвокати шансът да бъде спечелен подобен иск в чужбина е твърде голям, тъй като всички документи са в полза на „Русгеоком БГ“. Компанията наистина е инвестирала огромни средства за търсене и проучване (според запознати – над 30 млн. долара), а елементарната сметка сочи, че стойността на доказаните запаси от над 1 млрд. куб. метра газ в момента, която по данни на „Булгаргаз” е 44.85 лв./МВтч, (б.а – или 475.41 лв. за 1000 куб. м.), е над 270 млн. долара. Или – всичко около 300 млн. долара.

Според наши геофизици опасността от замърсяване на водния хоризонт в Добруджа е повече от пресилена. Същият водоносен хоризонт се свързва с нефтоносните пластове, които излизат при Тюленово, където и днес се добиват стотици тонове нефт месечно, но и досега никой в Добруджа не се е оплакал от замърсяване на водата с въглеводороди.

Затова остава въпросът кой има интерес да бъдат активирани „зелените” и да бунят местните хора срещу проекта? Изпълнителният директор на „Русгеоком БГ” Христо Станев отказа да разговаря с Economic.bg и да потвърди или отрече някои хипотези, свързани с възможността самата компания да извлича полза от създалата се ситуация.

Справка в Търговския регистър показва, че крайни собственици на фирмата в момента са Сашо Дончев и неговото семейство.

https://www.economic.bg

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. РИБОЛОВ
  9. ГЮВЕЧ
  10. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. България – Китай 中国保加利
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  13. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  14. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST