ОИЦ-Търговище започна публичните обсъждания на концепциите за интегрирани териториални инвестиции

0
60



Областният информационен център (ОИЦ) – Търговище, част от Звеното за публични консултации към Регионален съвет за развитие – Североизточна България, започна с пресконференция публичните обсъждания на Концепциите за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ), които се планира да се реализират на територията на Търговище. 

На пресконференцията днес присъстваха областният управител Гергана Цонева, зам.-кметът на община Търговище инж. Митко Панайотов и секретарят Христалина Халачева, експерти от областната и общинската администрации, директорът на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението (РДПБЗН) – Търговище комисар Стефан Стефанов, представители на публични организации и предприятия, участващи в партньорства за реализиране на КИТИ, НПО, бизнеса и медии. Те бяха запознати с графика за провеждане на обсъжданията на четирите КИТИ, преминали оценката за административно съответствие и допустимост, който обхваща периода до 12 март. 

Консултациите започнаха с представяне на “Национална концепция за създаване на основни пунктове за управление на реагирането при възникване на широкомащабно бедствие от сеизмичен характер”“ (№ BG16FFPR003-2.001-0053) на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР. Информация за планираните дейности предостави Илко Илиев, началник сектор “Административен” в РДПБЗН-Търговище.  

В концепцията са предвидени инвестиции за мерки за енергийна ефективност по Програма “Развитие на регионите” в 14 сгради на противопожарните служби в страната. В Североизточна България те ще обхванат четири сгради на Регионалните дирекции: една във Варна; две в Шумен и една в Търговище. Общата сума на дейностите за Североизточна България е близо 16,7 млн. лв. Предвидено е и самоучастие  за близо 390 000 лв. Планирани са архитектурно заснемане, конструктивно обследване за сеизмична устойчивост и обследване на енергийните характеристики на сградите, обхванати от проекта, както и реализиране на предвидените мерки от обследванията.

На участниците в пресконференцията бяха предоставени анкетни карти за проучване на мнението им за концепцията, както и евентуални препоръки.

Управителят на ОИЦ-Търговище Милчо Тонев запозна присъстващите и с подадения проект в ИСУН  “Осигуряване ефективна работа на Областен информационен център – Търговище” (2024-2029 г.). 

Бяха представени функционалностите на новосъздадения сайт на ОИЦ-Търговище: https://oic-trg.bg/. В раздел “Документи ИТИ 2021-2027” са публикувани “Списък с комбинирани концепции за ИТИ, които отговарят на критериите за административно съответствие и допустимост – Търговище, Североизточен регион”; презентациите с предвидените дейности и анкетите за всяка от концепциите.

Според вече публикувания график, на 06.03.2024 г., в 10:00 ч.,  в кафе-театъра на ОНЧ “Напредък” в Търговище, ще бъде представена “Комбинирана концепция за подпомагане на сценичните изкуства с използване на инструментите по програма № BG16FFPR003-2.001-Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) с водещ партньор-НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, в която е партньор  и Драматичен театър-Търговище. 

На 12.03.2024 г., в 17:30 ч., в зала 74 на Община Търговище, ще се проведат публичните консултации на концепциите: № BG16FFPR003-2.001-0106 “Устойчиво развитие на територията, обновяване и модернизация на градската среда в град Търговище” на Община Търговище и BG16FFPR003-2.001-0126 “Икономика и мобилност в интерес на хората” на Община Добрич, в която партньор е и Община Търговище.

Както БТА съобщи, днес започнаха и публичните обсъждания на комбинирани концепции за интегрирани териториални инвестиции в Добрич.
 



Източник БТА