Общо 839 кандидат-студенти са подали заявления за изпита по биология от първата сесия в Софийския университет за учебната 2024/2025 година

0
61



В 14:30 ч. в 272 аудитория в Ректората на Софийския университет “Св. Климент Охридски” днес започна изпитът по биология, за участие в който са подали заявления 839 кандидат-студенти, съобщи пресцентърът на висшето училище.

В присъствието на проф. д-р Любомир Спасов, декан на Медицинския факултет, и на доц. д-р Любен Загорчев, временно изпълняващ длъжността “декан” на Биологическия факултет, кандидат-студенти изтеглиха вариант номер 2 на теста в компонент 1 на изпита и вариант 1 в компонент 2. Вторият компонент е задължителен само за желаещите да кандидатстват за специалността “Медицина”.

Председатели на изпитните комисии са доц. Вяра Маматаркова от Биологическия факултет и доц. Десислава Лазарова от Медицинския факултет.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Мадлен Данова приветства кандидат-студентите от името на ректорското ръководство в този много важен за тях ден и им пожела да покажат отлични резултати.

С успешно издържан изпит по биология се кандидатства в специалностите: „Библиотечно-информационни науки“; „Публични информационни системи“; „Оптометрия“; „Учител по природни науки в основна степен на образованието“; „Химия“; „Химия и английски език“; „Химия и информатика“; „Екохимия“; „Компютърна химия“; „Ядрена химия“; „Инженерна химия и съвременни материали“; „Биология“; „Молекулярна биология“; „Екология и опазване на околната среда“; „Биотехнологии“; „Биология и химия“; „География и биология“; „Биомениджмънт и устойчиво развитие“; „Биология и английски език“; „Агробиотехнологии“; „Геология“; „Геология и проучване на природни ресурси“.

С успешно издържани изпити по биология и по химия може да се кандидатства за специалността “Фармация”.

С успешно издържани изпити по биология (компонент 1 и компонент 2) и по химия (компонент 1 и компонент 2) може да се кандидатства за специалността “Медицина”.

Както писа БТА, Първият компонент представлява тест и е задължителен за всички кандидат-студенти, полагащи изпит по биология. Оценката от компонент 1 е основното цифрово изражение на резултатите от изпита по биология. Тестът се състои в решаване на 60 тестови задачи, които включват материал от осми, девети и десети клас. Задачите ще бъдат в два формата: множествен избор с няколко алтернативи, но с един верен отговор и структуриран отговор. Те целят кандидатстващите да покажат фактически знания по биология, както и основни логически и аналитични умения.

Вторият компонент на изпита по биология е задължителен за кандидат-студенти за специалността “Медицина” в Медицинския факултет на Софийския университет. До участие в балообразуването и класирането за специалността се допускат само кандидат-студентите, получили “Да” този компонент.



Източник БТА