Крум Крумов е носителят на голямата награда в Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен “Звездици за Лора”

0
62



С гала концерт и връчване на наградите завърши седемнадесетото издание на Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен “Звездици за Лора” в Първо българско народно читалище (ПБНЧ) „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“.

Голямата награда статуетка “Звездици за Лора”, изработена от скулптора Чавдар Велчев, бе присъдена на Крум Ангелов Крумов, който е на 15 години от град Петрич. Неговият музикален педагог е Таня Тончева. Наградата му беше връчена от бащата на Лора – Илиан Николов.

Младият изпълнител получи възможността за вземе участие в концерт с биг-бенда на Българското национално радио, наречен „Мост между поколенията“, който ще се състои през 2025 година. Той получи и парична награда от кмета на община Свищов д-р Генчо Генчев.

В конкурса участваха индивидуални изпълнители от 7 до 19 години, разпределени в пет възрастови групи. Във всяка от групите бяха присъдени награди за първо, второ и трето място.

Приз на свищовското читалище получи Стелияна Емилова от Несебър. Надежда Дочева от Разград взе наградата на дирекция „Култура и културно наследство“ към община Свищов. Наградата на Международна фондация „Алеко Константинов“ бе връчена на Виана Колева от Севлиево. Преслава Петкова от Свищов получи наградата на кмета на Общината. Раздадени бяха и допълнителни награди от партньори и приятели на конкурса.

Участниците в конкурса „Звездици за Лора“ бяха оценявани от 7-членно професионално жури с председател Маргарита Хранова и членове певицата Тони Димитрова, първият сертифициран вокален педагог на Балканите Искра Милкова-Ангелова, продуцентът Мая Райкова и Росен Маринов, директор на Дирекция „Култура и културно наследство“ в община Свищов. За първи път в журито бяха Петко Дреников, синът на Андрей Дреников, и певицата Нора Караиванова.

Официалните гости бяха д-р Генчо Генчев, кмет на община Свищов, д-р Кристиян Кирилов, председател на Общински съвет – Свищов, д-р Анелия Димитрова, зам.-кмет на община Свищов, Любомира Петрова, секретар на община Свищов, доц. д-р Марин Маринов, ректор на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“, Георги Манзаров, председател на Фондация „Ангели от Лим“, Пламен Александров, председател на свищовското читалище и Валери Николов, управител на Военен клуб – Свищов. Сред гостите бе и миналогодишната носителка на статуетката „Звездици за Лора“ Жанета Пеина от Монтана, която поздрави публиката с песен.

В края на награждаването по традиция прозвуча песента „Вграждай, майсторе“ от репертоара на Маргарита Хранова в изпълнение на 12-годишната Лора.

Конкурсът се организира ежегодно в Свищов от бащата на Лора – Илиан Николов със съдействието на Фондация „Ангели от Лим“, ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ и община Свищов. Музикалната надпревара е посветена на 12-те български деца, загубили живота си преди 20 години в река Лим, сред които е талантливата Лора от Свищов, изпълнителка на естрадни песни.



Източник БТА