Невероятен е съставът от солисти в световната премиера на операта „Хората на Борг“ от Хелмут Нойман, смята диригентът проф. Бистра Диляноф

0
60



Невероятен състав от солисти и музиканти ще участват в световната премиера на операта „Хората на Борг“ от Хелмут Нойман във Велико Търново, смята  диригентът проф. Бистра Диляноф. Пред журналистите в пресклуба на БТА в старата столица тя посочи, че на сцената ще излязат 15 солисти от 5 държави – Австрия, Исландия, Китай, Беларус и България.

Маестра Диляноф подчерта, че заедно с музикантите и певците от оркестъра и хора на Драматично-музикалния театър „Константин Кисимов“ се очертава един много красив спектакъл. Операта „Хората на Борг“ е предизвикателство към музикантите, които трябва да изпълнят новаторската 12-тонова музика, но те се справиха чудесно, заяви тя.

Бистра Диляноф има дългогодишен професионален опит като диригент, продуцент, пианист и педагог. „Цялостната музика на Хелмут Нойман и цялото му влияние в съвременната музикална теория е изключително“, подчерта тя и определи музиката на своя учител по композиция Хелмут Нойман като революционно откритие на 20 век – богата, с повече „цветове”, която се лее в неочаквана посока.

Композиторът ще присъства на премиерата, която ще се състои на 19 март на сцената на Великотърновския театър. Плеяда звездни солисти от пет държави ще се изявят на великотърновска сцена  – Дмитрий Каплински, Апостол Миленков, Марта Фридриксдотир, Тереза Бракалова, Дари Бракалова, Светлана Иванова, Женю Джао, Джао Ксиао, заедно с оркестъра и хора на великотърновския театър.

Операта е в три действия и ще се изпълнява на немски език със субтитри. Режисьор на постановката е Боян Иванов. Той уточни, че сюжетът е по едноименната тетралогия на исландския писател Гунар Гунарсон. Действието се развива на остров Борг и показва сложните семейни и морални взаимоотношения между персонажите. Сценографията е на Моника Борисова, която залага на стилизираните костюми и декори.

Събитието се организира от Австрийско-българското дружество в партньорство със Сдружение за изкуство и култура „Лилавия лебед“- Виена, Международно дружество „Елиас Канети“ – Русе, Сдружение на исландците в Австрия, с изключителната подкрепа на Община Велико Търново. Патрон на премиерата на операта е австрийскaта посланичка в България – Н. Пр. Андреа Икич-Бьом.

Според Александър Александров – председател на Сдружение за изкуство и култура „Лилавия лебед“, световната премиера на операта надхвърля границите и влиза в един глобален културен контекст. Той подчерта, че екипът, който се е заел с начинанието, е екип-мечта. С този проект правим мащабите на Великотърновския театър по-видими, допълни той. „Това е една много сериозна крачка, защото произведението само по себе си е изключително тежко като драматургия и сценичен състав, и това, което се случва момента в Търново, мога да определя само с думата чудо“, каза Александров.

Директорът на Великотърновския театър Васил Вълчев поясни, че това не е първият музикален проект, свързан с австрийската музикална школа от началото на века, който екипът на театъра представя. Той посочи, че чрез изкуството ще се задълбочат контактите между България и Австрия, а постановката ще бъде играна и извън пределите на България. Той подчерта, че с такъв вид предизвикателства екипът на театъра показва своето високо равнище.

В процес на подготовка е възможността Велико Търново да се побратими със столицата на провинция Долна Австрия, каза Теодора Станчева – представител на Община Велико Търново.  Спектакълът ще бъде с вход свободен, той е подарък за жителите на общината по случай празника на града – 22 март. Запис от пресконференцията е публикуван тук.



Източник БТА