На 31 март 1931 г. е регистрирано земетресение в Манагуа, Никарагуа, което взима хиляди жертви

0
78



На 31 март 1931 година в Манагуа,столицата на Никарагуа, е регистрирано земетресение от 6.1 по скалата на Рихтер. Бедствието е с времетраене между 5-6 секунди и причинява пожар, чието потушaване отнема 5 дни, поради вятъра, който го разпространява от една част на града до друга. Убитите са над 5 000 души са тежко ранени, голяма част от населението на Манагуа остава без дом. Градът е разрушен до основи, в продължение на дни броят на загиналите е невъзможно да се уточни.

В бюлетин на БТА откриваме информация ден след силното земетресение: 

Манагуа, 1 април 1931 г.  /Ройтерс/ – Тук стана извънредно силно земетресение. Целият град е в пламъци, които, потушени в един квартал, се пренасят в друг заради вятъра. Обявено бе веднага военно положение, което се осигурява от северно-американските морски

стрелци и националната гвардия на Никарагуа. Всички разполагаеми човешки сили са мобилизирани за борба против огъня и прибирането на ранените. Нито една сграда не е останала обитаема. Самият председател г-н Монкада напусна двореца си и се подслони под палатка. Най-голям брой жертви е даден от затвора , където 150  затворници бяха погребани от срутването на стените и таваните. Много хора бяха убити на площада пред пазара. Двама национални гвардейци бяха овъглени, докато се опитваха да спасят други няколко души. Жените на чужденците ще бъдат пренесени днес с аероплан на други места. В момента не нещастието много чиновници и 40 % от населението

бяха напуснали града, за да прекарат страстната седмица край брега на морето. Вярва се, че никой друг град от околността не е пострадал толкова много. Щетите се изчисляват на 30 милиона долара, а числото на убитите възлиза на 2 500 души.

***

Манагуа, 1 април 1931 г. /Ройтерс/ – Много жители се завърнаха днес в града, опустошен от земетресението, за да търсят под димящите развалини ценните си предмети и спомени. Правителството организира безплатно раздаване на хранителни припаси на 60 000 жители. (…)

Около 30 аероплани, заминали от разни места, пристигнаха в Манагуа с медицински помощи. Пожарите бяха потушени следобед. 

***

Манагуа, 1 април 1931 г. /Ройтерс/. – Между убитите е и италианския консул. Две хиляди души се намират без подслон, техните страдания се увеличават поради липсата на хранителни припаси и медикаменти. 

Отново в бюлетин на БТА четем за събитията след земетресението:

Манагуа, 2 април 1931 г./Ройтерс/.- Американските флотски офицери, които ръководят помощните работи смятат, че числото на убитите ще възлиза вероятно към хиляда. Наложено бе и задължителното ваксиниране, за да се предотврати чумата. Председателят Монкада благодари на войските за предаността и усилията им и за бързото изпращане на аероплани, носещи медикаменти. Пристигналите с аероплан журналисти бяха дълбоко трогнати, летейки над града цъфтящ преди, а сега мълчалив и пуст. Тридесет хиляди жители живеят по хълмовете в импровизирани палатки. Една грамадна цепнатина, станала на хълма, служи временно за гроба на труповете, извлечени от развалините. Надеждата за спасяване на правителствените архиви, намиращи се в правителствената палата, е отслабнала, понеже развалините на Палата са в пламъци. На площада на пазара бяха намерени 150 трупа, повечето на жени, правещи първите си покупки сутринта.

***

Манагуа, 2 април 1931 г. /Ройтерс/. – Има опасност сега, че числото на убитите от земетресението надминава 5,000 души. Повечето от труповете са неузнаваеми. Пътищата около Манагуа са задръстени от гладуващи жени и деца. Сто и петдесет американски жени и деца бяха пренесени с аероплан на друго място. Помощните команди работят неуморно и извличат трупове изпод развалините. Стана нов трус, който вся паника между хилядите жители, живеещи на открито. Храни и медикаменти започват да пристигат в изобилие. Лекарите и хирурзите са вече много. /

***

Манагуа, 4 април 1931 г./Ройтерс/.- Намерени са труповете на 40 перачки в едно малко езеро при кратера на изгасналия вулкан. Те били изненадани от земетресението и хвърлени в езерото. Нова опасност застрашава сега жителите на града. Голям брой гладни и жадни кучета се скитат из улиците. Отбелязани са няколко случаи на бяс. Изпратени са патрули, за да застрелят всички скитащи се кучета. Съобщава се, че 20 крадци били екзекутирани от морските стрелци. 

 

 



Източник БТА