През месец април се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, която за по-голямата част от страната е между 10° и 13°, по Черноморието и във високите полета – между 8° и 14°, а за планините – от минус 5° до 3°. Най-ниските температури през април ще са предимно между минус 2° и 3°, а най-високите – между 27° и 32°.

Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около нормата, която за равнините е между 30 и 75 л/кв.м, в планинските райони – между 60 и 100 л/кв.м.

Април ще започне с топло и предимно слънчево време, на места в страната максималните температури ще достигнат 30°. На 2 април през страната ще премине студен фронт, от запад на изток на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, има вероятност за градушки; температурите ще се понижат с 4-5°, но ще се задържат по-високи от обичайните. В средата на първото десетдневние въздушната маса ще е неустойчива. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, очакват се и градушки. През последните дни от първото десетдневие температурите отново ще се повишат. Ще бъде предимно слънчево, на места в равнините и котловините с краткотрайна мъгла.

В началото на второто десетдневие ще бъде сравнително топло. През периода 11-15 април се очаква на много места в страната да има валежи. Температурите ще се понижат и ще се доближат до обичайните за средната на април. През втората половина от десетдневието се очаква да бъде предимно слънчево. Дневните температури ще се повишат, но сутрешните ще бъдат ниски и на места в равнините и котловините ще има условия за слана.

През третото десетдневие температурите ще бъдат около и над нормата, а валежите около нормата. Вероятност за преминаване на студени атмосферни фронтове по които ще има карткотрайни валежи, гръмотевични бури, градушки и относително понижение на температурите има около 22-и, 26-и и в края на месеца.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 8 мин. и залязва в 19 ч. и 53 мин. Продължителността на деня е 12 ч и 45 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 22 мин. и залязва в 20 ч. и 26 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 4 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 2.04 – последна четвърт, 8.04 – новолуние, 15.04 – първа четвърт, 23.04 – пълнолуние и 30.04 – последна четвърт.

https://nova.bg

Месечна прогноза за времето: Ранно лято през април

Месечна прогноза за времето: Ранно лято през април

  • Средните максимални температури са от 21 до 23 градуса
  • Опасност от слани

Тази година средните месечни температури през април ще бъдат над нормата, в рамките на 16 до 22 градуса. Месечната сума на валежа в по-голямата част от страната ще бъде под обичайните количества. Повече валежи се очакват през първата десетдневка в югозападните и южните  райони, като очакваните количества ще бъдат повече от климатичната норма – от 70 до 80 л/м2.

През втората и третата десетдневка валежите ще бъдат климатичните норми, ще бъде по-топло от нормалното, най-топло в южните райони със средни максимални температури от 21 до 23 градуса, в северната половина от страната от 18 до 21 градуса.

След слънчевото и сухо начало на април, от 2 до 3 април ще бъде дъждовно с повече по количество валежи по в централните и в източните райони до 30 – 40 л/м2.

От 5 до 6 април и в края на първата десетдневка около 10 април ще превалява главно в Югозападна България.

От 11 до 18 април започва по-продължителен сух период с мъгли в поречията и ниски облаци по Черноморското ни крайбрежие.

От 19 до 23 април се очаква нови дъждове, с повече количества до 20 л/м2 в Източна България и в югозападните райони до 10 л/м2. Сухият период с краткотрайни намалени видимости и повече слънчеви часове през деня се очертават от 23 до 29 април.

В края на месеца по-студен и влажен въздух от север ще обхване Балканите. Чувствително ще захладнее и застуди.  Ще вали дъжд, а в планините дъжд и сняг.

Април е типичен пролетен месец. Средните температури са с 3, 4 градуса по-високи от тези през март. Слънчевото греене и продължителността на деня продължават да растат. Валежите обикновено също са повече, като се увеличава интензивността им и често имат краткотраен, но проливен характер. Средно има два, три дни с гръмотевични бури.

Опасността от слани е голяма, но към края на месеца те не са характерно явление. Като цяло по-топлите дни имат преимущество над по-студените.

Геомагнитна прогноза

  • Спокойно и с ниска интензивност на Балканите

Месец Април ще започне с ниска интензивност на земното магнитно поле. До 5 април ще бъде спокойно без геомагнитни бури. Повишение на геомагнитната активност се очаква през периодите от 6 до 07 април, от 09 до 11 април и от 18 до 20 април. На 4 април, но и на 5 април има условия за слаби геомагнитни бури в полярните области на Земята, които няма засегнат средните географски ширини и  Балканите.

Средните максимални температури за април са между 15 и 20 градуса, а средните минимални – между 4 и 9 градуса. Сухите периоди за месеца са между 1 и 3 април, 14 и 17 април. Валежните периоди са 4-13 и 18-29 април. Нормата за валежите в равнинната част на страната е от 35 до 70 литра, в планинските райони до 100, 120 литра на кв. м.

Народна метеорология

  • Чакаме дъжд за плодородна година

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията.

В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За април народната метеорология гласи:

Когато има слана през април и е студено, годината не ще да е плодородна. Ако април е дъждовен, годината ще е плодородна.

https://trud.bg

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО 

СЛЕДВАЙТЕ СТРАНИЦИТЕ НИ:

НАШИТЕ ФЕЙСБУК ГРУПИ

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. NDT NEWS – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНА ДОБРИЧКА
  10. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  11. ОБЩИНА ГЕНЕРАЛТОШЕВО
  12. РИБОЛОВ
  13. ИНТЕРВЮТА
  14. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  15. България – Китай 中国保加利
  16. РЕСТОРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  17. В PINTEREST

  1. ЯБЪЛКИТЕ В ДОЛИНАТА НА ЕРОТИКАТА
  2. ЛЮБОПИТНО, ПОЛЕЗНО, СВЕТСКИ КЛЮКИ, ЗАБАВА, ШОУ..
  3. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  4. ЩЕ ВИ ИНТЕРЕСНО КАКВО СТАВА В МОМЕНТА ПО СВЕТА – СТАТИСТИКА