На Тодоровден в крепостта “Туида” в Сливен ще бъде открит ремонтираният туристически обект

0
51



На Тодоровден в крепостта “Туида” в Сливен, заедно с празника “Конете на българите”, ще бъде открит ремонтираният туристически обект. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Ремонтът бе част от Интегрирания проект за развитие на туризма, в който бяха включени осем национални обекта за ремонт и консервация и оборудване. На античната крепост “Туида” вече има обновена сцена и амфитеатър, обновени алеи, осветление, паркинг. Там е експонирана т.нар. Къща на виното с енотека, включваща вина от всички производители в Сливенско.

На 23 март от 11:00 часа зад крепостните зидове на “Туида” ще се състои общоградско празненство “Конете на българите”, посветено на Тодоровден. Това съобщиха организаторите от туристическия обект, като празникът е съвместна инициатива на Община Сливен, “Школа по исторически бойни изкуства на кон – Мадарски конник” от град Обзор, “Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол” от град Варна и Конна база “Борисови” от село Любен Каравелово, област Варна.

Празникът претворява древната българска традиция, свързана с конете, отглеждането и обучението им от незапомнени времена. Ще има демонстрации на воински техники от преоблечени като тракийски, скитски и средновековни български конници.

Инегрираният проект за развитие на туризма в община Сливен бе сред акцентите на местната конференция на БТА по проекта “Европа на Балканите: Общо бъдеще” в Сливен.

/ВЙ/



Източник БТА