На масата на преговорите ще поставим въпроса ще има ли реформи, заяви Христо Иванов пред националната конференция на “Да, България”

0
105



На масата на преговорите ще поставим въпроса ще има ли реформи, заяви в доклада си пред Третата национална конференция на “Да, България” председателят ѝ Христо Иванов. На този въпрос днес се надяваме да получим ясен и детайлен отговор, уточни той

Довечера започват преговорите за проекта на споразумение за съвместно управление между ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната-Демократична България”(ПП-ДБ).

Иванов каза, че ако  довечера не бъде получен ясен отговор от ГЕРБ-СДС ще продължат ли реформите, просто няма смисъл да продължават, защото не могат да обяснят на избирателите си.  Задачата е доста проста и можем да се справим с нея във времето, което имаме, подчерта той. Единственият начин, според него, да изчезне усещането че няма желание за реформи по същество, е да бъде подписан детайлен документ с ГЕРБ-СДС, който да гарантира на избирателите, че ще има реформи. Само при това положение има смисъл да има кабинет, обясни лидерът на Да, България”.

Трябва да се научим да градим мостове, да не си тръгваме, но и да отстояваме позициите си. И това можем да го направим заедно. Научили сме си уроците, обърна се Иванов към участниците във форума.

Задачата на конференцията е да се подготвим за следващите хоризонти, в следващите 9 месеца какво искаме да се случи, обяви той. Трябва на конференцията да се положи основата на нова политическа платформа, да се избере европейско политическо семейство, от което “Да, България” да стане част, и да се формулират организационните задачи.

Според Иванов най-добре е това европейско семейство да бъде Европейската народна партия, където членуват и партньорите им от ДСБ.

Ние можем да „кипим, да има емоции, чувства“, но си научихме урока, че първо трябва да сме заедно, за да сме силни, да градим мостове, но и да се нагърбваме да правим компромиси, посочи той. Да бъркаш и накрая да си готов  да дочакаш „онази вода – бистрата, историческата, в която се случват нещата. И това може да стане само заедно – не само в „нашето племе“, в малката и в голямата коалиция, а и с партньорите, с които имаме различия, но въпреки това трябва да работим заедно в името на нашата родина,” подчерта лидерът на „Да, България“. Той благодари на Атанас Атанасов, Кирил Петков, Асен Василев, Владислав Панев за съвместната работа.

Иванов посочи като една от задачите на Националната конференция да положи основата за изработване на нова политическа платформа, очертаваща следващ хоризонт на развитие на страната в новия етап, в който навлизат България и светът. Форумът ще формулира и организационни задачи, свързани както с развитието на „Да, България”, така и на „Демократична България“.

По думите на председателя на “Да, България” до края на 2024 г. трябва да се гарантира, че реформите, започнати през изминалите 9 месеца, ще продължат. Той благодари на премиера в оставка Николай Денков за търпението му и неотстъпчивостта, когато е необходимо, за това, че не слага егото си пред скоби. И колкото повече отричат неговото лидерство, толкова повече то става видимо, изтъкна Иванов. Той благодари и на Мария Габриел за проявения такт, добавяйки, че искат най-после България да има първата жена – редовен премиер, и това да е именно Габриел. 

През тези 9 месеца обаче, според оценката на Иванов, не се е стигнало до стабилизация на политическата система  и е видимо колко е лесно при всеки спор нещата да се връщат обратно в кризисния режим. По думите му стабилизацията, която се крепи основно на Габриел и Денков, е много крехка. Ако допуснем да се счупи, цената може да се окаже неподозирано висока, предупреди лидерът на “Да, България”. За да се стабилизират нещата,  да стъпят на здрава почва, трябва да разбираме, че в основата е въпросът за корупцията, за това как се управлява България, посочи политикът. За него централни са въпросите за реформите в службите, за регулаторите, как ще функционират банките и как ще се провеждат изборите в България. Всичко това означава да завършим незавършените неща от преговорите, за изграждане на пълноценен либерално-демократичен модел у нас,  подчерта Христо Иванов. 

В тези 9 месеца, според него, са направени много важни стъпки , свързани със законодателството, конституционните промени, но трябва да се премине към следващ етап. Сега въпросът е можем ли да се договорим с ГЕРБ-СДС, подчерта лидерът на „Да, България“. Според него е лош вариант да се отиде на избори. Ако допуснем този вариант, ще сме, откровено казано, глупави, трябва да сложим на масата на преговорите амбициозен пакет от реформи, убеден е той. Когато заедно сме поели отговорността да има това правителство, е честно да се разберем, че няма да играем настрана с резервни мнозинства, както и всички решения да се взимат на база общото мнозинство, което носи отговорността, подчерта Христо Иванов. Ако получим положителен отговор, само тогава може да се говори за смяна на министри, за подобряване работата в един или друг ресор, отчитайки, че в следващия период премиер ще е Мария Габриел и тя трябва да има доверие на хората, с които работи, посочи той.

Имаме шанса да влезем в еврозоната, тази цел е толкова важна, че не мога да си представя как можем да говорим за смяна на министъра на финансите, изтъкна Христо Иванов. 

Той коментира и темата за помощта, която България оказва на Украйна. Искаме да е повече, по-добре координирана, но как можем да сменим човека, който отговаря за тази политика, защити Иванов военния министър Тодор Тагарев.

Така че – нека разговаряме и когато мине въпросът за реформите, конкретиката за персоналите промени да е на база на сериозни аргументи, ако има критики, да обсъдим механизми как да гарантираме, че кадровата политика ще е най-добрата за хората и обществения интерес, апелира председателят на “Да, България”.

 



Източник БТА