НА ЖИВО: Финалът в Маями – Григор Димитров vs. Яник Синер 3:6, 1:5, нов пробив за италианеца – Тенис – Мъже

0
79


Българската звезда в световния тенис Григор Димитров и италианецът Яник Синер играян при резултат 0:1 сета (3:6, 1:5) във финала в турнира от сериите Мастърс 1000 в Маями.

Снимки: БТА / BTA

Григор, който досега бе достигал само два пъти до осминафиналите във Флорида, стигна до финала след победи последователно над Алехандро Табило, Яник Ханфман, Хуберт Хуркач, Карлос Алкарас и Александър Зверев. След като бе на две точки от загубата още в първия си двубой срещу чилиеца Табило, Димитров набра скорост и даде само гейм на Ханфман в следващата фаза, преди да запише знаменити успехи над осмия, първия и четвъртия в схемата. Особено впечатляващо бе представянето на българина срещу световния номер 2 Алкарас, който бе надигран категорично в два сета, а срещу Хуркач и Зверев нашият тенисист прояви характер, за да постигне трисетови победи.

Синер от своя страна, който ще играе на третия си финал в Маями (загуби от Хуркач през 2021 и Даниил Медведев през 2023), надви сънародника си Андреа Вавасори, Талон Грикспор, Кристофър О‘Конъл, Томаш Махач и Медведев, за да се класира за мача за титлата. Италианецът, шампион на Аустрелиън Оупън, имаше най-сериозни трудности срещу Грикспор, където навакса сет пасив, а най-впечатляващ категорично бе на полуфиналите с Медведев, от когото отстъпи на финала миналата година – Синер даде само три гейма на руснака в доминантно представяне, постигайки петия си пореден успех срещу финалиста в Мелбърн и Индиън Уелс.

Димитров и Синер имат три мача помежду си, като българинът губи с 1-2 победи в преките сблъсъци. Гришо печели първия двубой в Рим през 2020-а, преди да отстъпи пред италианеца в Маями и в Пекин миналата година.

Григор вече си осигури завръщане в Топ 10 на мъжкия тенис след 260 седмици отсъствие след победата над Зверев в полуфиналите, докато Синер най-малкото ще защити точките си от миналата година.


LIVE 🎾 | ГРИГОР ДИМИТРОВ – ЯНИК СИНЕР  0:1 сета (3:6. 1:5)

ATP 1000, Маями, финал


ПЪРВИ СЕТ 3:6, 42 минути:

1:0 – Григор Димитров спечели жребия и избра да сервиа, като го направи повече от убедително на нула точки, като на два пъти Синер “помогна” с грешки от форхенд. Гришо записа и първия си ас по правата.

1:1 – Италианецът отново не беше убедителен с ударите си от форхенд, но все пак успя да вземе подаването си на 15 точки.

2:1 – Гришо продължи със силните си удари, като нацели линията с отличен форхенд по диагонала, а записа и втори ас, за да вземе подаването си нула.

2:2 – В първите геймове се виждаше напрежението в Синер, който обаче влезе в ритъм и набързо взе аванс от 30:0, като увеличи ефективността си от форхенд. Чудесен бекхенд-ретур на Григор по диагонала намали изоставането му, а неуспешен опит за подсечена къса на италианеца излезе в аут – 30 равни. Последва разиграване от дъното на корта, в което Димитров записа чудесен форхенд-уинър по правата – първи шанс за пробив. Два поредни форхенда в аут на хасковлията обаче обърнаха развитието – предимство за Синер, който в крайна сметка се измъкна след бекхенд на българина в мрежата.

2:3 ПРОБИВ ЗА СИНЕР! Геймът не започна добре за Гришо, който се озова в ситуация 0:30 след първата си двойна грешка. Сервисът дойде на помощ на бългрина – трети ас и 15:30. В следващото разиграване Синер взе инициативата и накрая размина Григор – 15:40 и шанс за пробив. Супер комбинация сервис-мрежа на българина намали пасива му до 30:40. Пробивът обаче стана факт след хубав минаващ удар на италианеца.

2:4 – Димитров взе първата точка при сервис на Синер, но сервис в тялото на българина възстанови равенството. Григор избърза и изкара бекхенд-ретур в аут, а третият ас на италианеца му донесе гейм-бол. Още една директна точка от сервис сложи край на гейма.

3:4 – Българинът стартира силно и поведе с 30:0, но Синер съумя да обърне след колеблива игра на Григор – 30:40 и шанс за нов пробив. Добър бекхенд на Гришо затрудни Синер, а след това добро воле доведе до дюс. Последва нов шанс италианецът да поведе с три гейма, но Гришо обърна и взе предимство. След това обаче неуспешен опит за къса доведе до трето равенство в гейма. Четвърти ас донесе нова предимство за Димитров, а форхенд-уинър от ракетата на нашето момче сложи край на най-дългия гейм в мача до момента.

3:5 – Синер тръгна с 30:0 след нов добър сервис и бекхенд в аут от ракетата на Григор. Последва дълго разиграване, в което българинът беше търпелив и предизвика италианеца да пресили форхенд в аут – 30:15. Първата двойна грешка на световния №3 доведе до 30 равни. Нов сервис в тялото затрудни Димитров, който изкара ретура в аут – 40:30. Същото упражнение се повтори и при следващата точка, с което геймът приключи.

3:6 ГЕЙМ И СЕТ ЗА СИНЕР! Италианецът показа търпение и изчака Григор да сбърка, за да вземе първата точка в сервис гейма на Димитров, който след това имаше късмет топката да се удари в мрежата и да падне в половината на Синер – 15:15. Дълбок ретур на италианеца затрудни Григор, който прати топката в мрежата – 15:30. След това италианецът стигна до два сетбола, но първият беше неутрализиран с ас. Последва атака на Гришо, който излезе на мрежата, но отново беше разминат и първият сет отиде на сметката на световния номер 3 за 42 минути игра.


ВТОРИ СЕТ:

0:1 – Синер пренесе силната си игра от първия сет и в началото на втория. Набързо се стигна до 40:15, макар че Григор спечели точката си с красиво воле на мрежата. При последното разиграване се стигна до красиви удари, но победител излезе италианеца със смач на мрежата.

1:1 – Шести ас на Григор и 15:0. Чудесен бехкенд по правата накара Синер да прати топката в мрежата за 40:0. Личеше си, че българинът се опитваше да играе разнообразно, за да разстрои играта на италианеца. Добър сервис на Григор след това и успешно излизане на мрежата му донесоха равенство в геймовете.

1:2 – Сравнително бърз сервис-гейм за Синер, който също взе подаването си без да даде точка на съперника.

1:3 ПРОБИВ ЗА СИНЕР! Григор си заслужи овациите след страхотен бекхенд-уинър по правата за 15:0, но опит за дълъг смач от основната линия възстанови равенството. Добър сервис на българина затрудни Синер, който изкара топката в аут – 30:15, а след нов ретур на италианеца в аут Григор получи геймбол. Неуспешен опит за къса топка от ракетата на българина намали пасива на Синер до 40:30. Поредна остра топка от ракетата на Синер предизвика грешка на българина, за да се стигне до дюс, а още един дълбок удар доведе до удар в мрежата от страна на Григор – шанс за пробив пред италианеца, който го оползотвори още с първия си шанс.

1:4 – Първите сервиси на Синер бяха убийствени, а Григор трудно намираше решение за тях. Четвъртия ас на Синер му донесе аванс от 40:15, но чудесен бекхенд-уинър по правата намали изоставането на Григор до 40:30. В крайна сметка обаче италианецът взе и този гейм, като се доближи сериозно до победата.

1:5 НОВ ПРОБИВ ЗА СИНЕР!





Източник Gong.bg